Υλικά

για 28 κομμάτια περίπου

  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 5 ασπράδια αυγών
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 220 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 80 γρ. κολοκυθόσπορους
  • 80 γρ. σουσάμι
  • 180 γρ. καρύδια ή μείγμα ξηρών καρπών της επιλογής μας
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 150 γρ. φέτα κατσικίσια τριμμένη με το χέρι
  • 1 φλ. ντομάτες λιαστές, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις αλμυρές μπάρες βρώμης χωρίς γλουτένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα ασπράδια των αυγών με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  3. Χτυπάμε στο μούλτι τα καρύδια ελαφρά, δε θέλουμε να τα ψιλοκόψουμε πολύ και τα ρίχνουμε σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε τη βρώμη, τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα, τους κολοκυθόσπορους, το μισό σουσάμι, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ενώνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη σπάτουλα, να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
  5. Το αδειάζουμε στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένη παλάμη.
  6. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο τραβάμε το ψημένο μείγμα από το ταψί μαζί με το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά παίρνουμε ένα μαχαίρι και το κόβουμε σε 28 μακρόστενα κομμάτια.
  8. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως οι μπάρες και τις διατηρούμε σε πλαστικό μπολ με καπάκι.

Μπορούμε να κρατήσουμε τα βασικά υλικά της μπάρας και να αυτοσχεδιάσουμε με τα υπόλοιπα, αλλάζοντας τα μπαχαρικά, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους με άλλα που έχουμε στο ντουλάπι ή που προτιμάμε.