Το Christmas tea με μπαχαρικά αποτελεί μια εκλεπτυσμένη προσέγγιση για ζεστό ρόφημα των γιορτών, συνδυάζοντας σωστή τεχνική εκχύλισης και αρώματα που παραπέμπουν άμεσα στη χριστουγεννιάτικη γιορτινή διάθεση και στη σπιτική θαλπωρή.
Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή ενός ποιοτικού μαύρου τσαγιού. Το ινδικό Αssam ξεχωρίζει για το γεμάτο σώμα, τη βυνώδη γλυκύτητα και την έντασή του, στοιχεία που του επιτρέπουν να «αντέχει» δυνατά μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Το μαύρο τσάι Κεΰλάνης, πιο φωτεινό και με φυσικές εσπεριδοειδείς νότες, ταιριάζει απόλυτα όταν το μείγμα περιλαμβάνει πορτοκάλι ή μανταρίνι.
Προτιμώνται single origin ή προσεγμένα blends μαύρου τσαγιού χωρίς πρόσθετα αρώματα, ώστε τα μπαχαρικά να εκφράζονται καθαρά και ισορροπημένα.
Πώς να το φτιάξεις
- Σε κατσαρόλα ζέστανε νερό και πρόσθεσε ξυλάκια κανέλας, ολόκληρα γαρίφαλα, αστεροειδή γλυκάνισο, φλούδες εσπεριδοειδών και, προαιρετικά, αποξηραμένο τζίντζερ.
- Άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαια.
- Εκτός φωτιάς πρόσθεσε το τσάι (όχι σε φακελάκια) και άφησέ το να εκχυλιστεί για 3-5 λεπτά, αποφεύγοντας την υπερεκχύλιση.
- Σούρωσε το μείγμα και το σέρβιρέ το στα φλιτζάνια.
Το Christmas tea γλυκαίνεται διακριτικά με μέλι, καστανή ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης. Για μία εκδοχή με λιγότερες θερμίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις stevia ως γλυκαντικό.
Το χριστουγεννιάτικο τσάι συνοδεύεται ιδανικά από μπισκότα gingerbread, μπισκότα βουτύρου, πανετόνε, καθώς και μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο ή τάρτες μήλου, ολοκληρώνοντας έτσι μια ισορροπημένη, γιορτινή γαστρονομική εμπειρία.