Στην Αυστρία τα Linzer cookies φτιάχνονται παραδοσιακά τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν αρχίζει η εποχή του Weihnachtsbäckerei, της μεγάλης γιορτινής περιόδου που ψήνουν άφθονα μπισκότα! Μια συνταγή ιδανική να της ετοιμάσουμε με παιδιά.
Υλικά
για περίπου 30 γεμιστά μπισκότα
Για τη ζύμη
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό μεγάλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση
- 200-250 γρ. μαρμελάδα (φράουλα, φρούτα του δάσους, βερίκοκο ή ό,τι μας αρέσει)
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα χριστουγεννιάτικα Linzer cookies χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη, και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο. Αυτό βοηθά τα μπισκότα να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Αποφεύγουμε τον αέρα γιατί στεγνώνει και παραψήνει τα μπισκότα.
- Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Με κουπ πατ κόβουμε αστεράκια ή στρογγυλά μπισκότα ή ό,τι σχήμα μας αρέσει. Στα μισά από αυτά κόβουμε στο κέντρο ένα μικρό άνοιγμα καρδιά, αστεράκι ή κύκλο.
- Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι οι άκρες να πάρουν ελαφρά χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα αφήνουμε στο ταψί 5 λεπτά να σταθεροποιηθούν και ύστερα τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα για να γίνει πιο ρευστή. Απλώνουμε μικρή ποσότητα πάνω στα ολόκληρα μπισκότα και τα κλείνουμε με τα μπισκότα με το κενό στο κέντρο.
- Αφήνουμε τα γεμιστά μπισκότα να σταθούν για 20 λεπτά και να κολλήσουν όσο κρυώνει η μαρμελάδα. Τα στήνουμε όμορφα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο έως 1 εβδομάδα.
Αν η ζύμη ζεσταθεί πολύ, τη βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο πριν κόψουμε τα σχήματα.
Καρολίνα Δωρίτη