Τo 1812 εκδόθηκε στη Γερμανία το γνωστό και αγαπημένο παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ. Αν και η ιστορία δεν έχει καθόλου Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, λένε ότι ενέπνευσε τους δημιουργούς των πρώτων gingerbread houses - τα σπιτάκια από λαχταριστό, τραγανό μπισκότο με αρώματα τζίντζερ, κανέλας και άλλων μπαχαρικών.

Gingerbread cookies

Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι από gingerbread

Τα σπιτάκια αυτά, καθώς και γενικότερα το μείγμα αυτών των μπισκότων (που πήραν διάφορα σχήματα, από ανθρωπάκια μέχρι αστέρια και καρδούλες), έγιναν αναπόσπαστο μέρος των Χριστουγέννων στη βόρεια Ευρώπη, ενώ η παράδοση αυτή σταδιακά απλώθηκε σε πολλά μέρη, κυρίως του Δυτικού κόσμου. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι κουπ πατ έχετε και να φτιάξετε μπισκότα σε διάφορα σχέδια: ανθρωπάκια, αστέρια, έλατα και νιφάδες χιονιού.

Υλικά

για 30-40 κομμάτια 

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 ml μελάσα
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμασία

  1. Για τα χριστουγεννιάτικα gingerbread cookies και σπιτάκια από gingerbread, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Βάζουμε το βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ και με το εξάρτημα του φτερού το χτυπάμε πρώτα μόνο του  για 1 λεπτό, να μαλακώσει. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το αυγό, χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια και σταδιακά τη μελάσα και το χυμό πορτοκάλι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο στο μείγμα των υγρών υλικών και να γίνει ζυμάρι. Η ζύμη θα είναι σχετικά μαλακή και θα κολλάει λίγο.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, σχηματίζουμε δύο μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τρία ταψιά.
  2. Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο με πάχος περίπου 0,5 εκ.
  3. Με κουπ-πάτ κόβουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας, φροντίζοντας να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσει όλο το ζυμάρι.
  4. Ψήνουμε τα μπισκότα στο φούρνο για 8-9 λεπτά (αν είναι πολύ μικρά θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο).
  5. Βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και δεν τα ακουμπάμε, μέχρι να κρυώσουν, για να μη χαλάσει το σχήμα τους.
  6. Αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με κάποιο γιορτινό γλάσο, διάφορα sprinkles, ζαχαρωτά ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, μπορούμε απλά να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη. 
  • Αν έχουμε όρεξη για ακόμη περισσότερο παιχνίδι στην κουζίνα, με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε gingerbread house, το χαριτωμένο, χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο.
  • Διακοσμητικά για τα μπισκότα θα βρούμε σε ενημερωμένα σούπερ μάρκετ, καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής αλλά και online.