Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα butterplätzchen είναι τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών στη Γερμανία, όχι μόνο γιατί είναι απολαυστικότατα, αλλά και γιατί παραδοσιακά συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής τους. Πρόκειται για ένα είδος μπισκότων βουτύρου, που φτιάχνονται εύκολα καθώς δεν περιέχουν πολλά υλικά, δε φουσκώνουν στο ψήσιμο καθώς δεν περιέχουν μπέικιν πάουντερ και ξεχωρίζουν για τα σχέδια και τα χρώματά τους.
Ειδικότερα, τα butterplätzchen κόβονται συνήθως σε διάφορα γιορτινά σχήματα με κουπ πατ και διακοσμούνται με γλάσο, λιωμένη σοκολάτα ή / και πολύχρωμα toppings, όπως ζαχαρωτά κατάλληλα για διακοσμήσεις μπισκότων, καραμελάκια και πολύχρωμη τρούφα. Δεν είναι να απορείτε που τα παιδιά στη Γερμανία ανυπομονούν να έρθει η μέρα που θα μπουν στην κουζίνα με τις μητέρες τους για να τα πλάσουν.
Μάλιστα, συχνά τα συγκεκριμένα μπισκότα γίνονται και διακοσμητικά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πριν ψηθούν, τους κάνουν μία τρύπα με ένα καλαμάκι και αφού ψηθούν και κρυώσουν, περνάνε κορδέλες από την τρύπα και τα κρεμάνε στο δέντρο.
Τη συνταγή για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου της Γερμανίας μας παραχώρησε η Ute Schüller-Σημαντήρα, δασκάλα Γερμανικών με καταγωγή από την Κολωνία, που ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
για περίπου 20-25 μπισκότα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 αυγό μεσαίο
- ξύσμα από ½ λεμόνι
Για διακόσμηση (προαιρετικά)
- ζαχαρωτά, πολύχρωμη τρούφα, κουφετάκια κτλ
- Για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα butterplätzchen ξεκινάμε αναμειγνύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τριφτή υφή.
- Τέλος, προσθέτουμε το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη, λεία ζύμη, προσέχοντας να μην την επεξεργαστούμε υπερβολικά.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, για να ξεκουραστεί και να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την ανοίγουμε με πλάστη, μέχρι να έχει πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Με κουπ πατ της επιλογής μας κόβουμε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο ταψί. Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε με ζαχαρωτά, πολύχρωμη τρούφα ή κουφετάκια.
- Ψήνουμε τα μπισκότα στον φούρνο για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσουμε ή τα αποθηκεύσουμε.
Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη ακόμα και μία μέρα στο ψυγείο και να τα φτιάξουμε την επομένη.