Ανάμεσα σε όλα τα παραδοσιακά γλυκά που ψήνουμε τα Χριστούγεννα, βρίσκουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και πιο ιδιαίτερες συνταγές, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Αυτό το ζουμερό και ελαφρώς πικάντικο κέικ με λωτό και μπαχαρικά που συνοδεύεται από ένα φίνο γλάσο λωτού είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα γιορτινά πρωινό, το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και για τα απογεύματα που χαλαρώνετε με ένα τσάι, βλέποντας ταινίες δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Υλικά
Για το κέικ
- 280 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 1½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μοσχακάρυδο τριμμένο
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 250 γρ. λωτοί πολύ ώριμοι, πολτοποιημένοι
- 250 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 80 γρ. καρύδια
- 100 γρ. cranberries αποξηραμένα
- 1 κ.σ. βούτυρο για τη φόρμα
- 2 κ.σ. κακάο για τη φόρμα
Για το γλάσο
- 400 γρ. λωτοί πολύ ώριμοι, καθαρισμένοι
- 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 130 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με γλάσο από λωτό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ, πασπαλίζουμε με κακάο να την καλύψει και τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το γαρίφαλο.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε τους πολτοποιημένους λωτούς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε στο μίγμα με τον λωτό λίγο-λίγο στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
- Τρίβουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τα cranberries.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Δεν πρέπει να παραψήσουμε το κέικ, για να βγει ζουμερό.
- Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα.
- Για το γλάσο: Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 10-12 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Ξαναβάζουμε το γλάσο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε κοσκινίζοντας την άχνη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και σερβίρουμε.