Το παραδοσιακό μιλανέζικο πανετόνε φτιάχνεται με φυσικό προζύμι, ζυμώνεται και ωριμάζει για 2 μέρες μέχρι να μπει στο φούρνο, είναι πλούσιο σε βούτυρο και κρόκους αυγών και περιέχει πάντα ξανθιά σταφίδα, κίτρο, φυσική βανίλια και πορτοκάλι. Βέβαια, το συναντάμε και σε πολλές παραλλαγές, με κομματάκια σοκολάτας, με κακάο, με φιστίκια, με φουντούκια, με κράνμπερις και άλλα πολλά.

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε 2 μέρες, χάρτινες θήκες και αρκετή υπομονή, αλλά αν ακολουθήσουμε πιστά τα βήματα, στο τέλος θα αποζημιωθούμε με ένα πανετόνε που θα μας κάνει να φουσκώσουμε και εμείς από υπερηφάνεια και θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

Πανετόνε σπιτικό

Υλικά

για 2 πανετόνε

Για το προζύμι Α'

  • 185 γρ. νερό χλιαρό
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 90 γρ. αλεύρι δυνατό

Για το προζύμι Β'

Για τη ζύμη

  • 275 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 90 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. μέλι
  • λίγο αλάτι 
  • 1 βανίλια ή βανιλίνη

Για τη γέμιση

  • 135 γρ. σουλτανίνα
  • 100 γρ. πορτοκάλια ζαχαρωμένα ή γλυκό κουταλιού στραγγισμένο
  • 35 γρ. κονιάκ ή ρούμι

Για τη διακόσμηση

  • ζάχαρη σε κρυστάλλους
  • βούτυρο Lurpak
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ετοιμάζουμε πρώτα τα προζύμια

  1. Για το σπιτικό πανετόνε με σταφίδες και πορτοκάλι σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι Α' και αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ώρες περίπου, να ενεργοποιηθεί το προζύμι και να φουσκώσει.
  2. Κατόπιν, ετοιμάζουμε το προζύμι Β': Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα-ένα τα αυγά. Ομογενοποιούμε και ενσωματώνουμε και το προζύμι Α'. 
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4.  Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

Προετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Μουλιάζουμε τη σουλτανίνα στο ποτό της επιλογής μας και την αφήνουμε να περιμένει όσο φουσκώνει το προζύμι. 
  2. Κόβουμε τα ζαχαρωμένα πορτοκάλια ή το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι σε κυβάκια.

Συνεχίζουμε με τη ζύμη

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 3 λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε το αυγό και τους κρόκους και χτυπάμε για 3 λεπτά ακόμη. 
  3. Βάζουμε στο μείγμα το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λάιμ και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη. 
  4. Προσθέτουμε το προζύμι και χτυπάμε για 5 λεπτά.
  5. Αλλάζουμε το σύρμα με γάντζο, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για 10 λεπτά. 
  6. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ για 5 λεπτά και ξαναζυμώνουμε με τον γάντζο για 10' ακόμη στη μεσαία ταχύτητα.
  7. Σταματάμε για άλλα 5 λεπτά και ξαναζυμώνουμε για άλλα 1 λεπτά. 
  8. Προσθέτουμε το πορτοκάλι και τη σουλτανίνα και χτυπάμε 5 λεπτά ακόμη.
  9. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ. Βρέχουμε τα χέρια μας, διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές και σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι.
  10. Αφήνουμε για 20', βρέχουμε ξανά τα χέρια, τη διπλώνουμε μερικές φορές και στο τέλος διπλώνουμε σε φάκελο. 
  11. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά ή και περισσότερο, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε. 
  12. Στη συνέχεια, λαδώνουμε τον πάγκο και τα χέρια μας, αδειάζουμε πάνω του τη ζύμη και τη χωρίζουμε στη μέση. Κάνουμε μερικά διπλώματα, φέρνοντας τις άκρες από κάτω προς τα πάνω και σχηματίζουμε 2 μπάλες. 
  13. Τις βάζουμε σε 2 χάρτινες φόρμες, ειδικές για πανετόνε, διαστάσεων 13,5x9,5 εκ.
  14. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν. Στις 2 ώρες και 30 λεπτά, η ζύμη θα έχει φτάσει περίπου στο χείλος της φόρμας.

Για τη διακόσμηση και το ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στην κάτω αντίσταση. 
  2. Με ξυράφι, χαράζουμε στο κέντρο κάθε πανετόνε από ένα σταυρό, το ανοίγουμε με βρεγμένα δάχτυλα και τοποθετούμε από 1 κυβάκι βούτυρο Lurpak στο κέντρο του. 
  3. Πασπαλίσουμε με ζάχαρη σε κρυστάλλους και ψήνουμε στο φούρνο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε το φούρνο στο πάνω-κάτω και ψήνουμε για 35 λεπτά ακόμη. 
  4. Κατόπιν ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι τα πανετόνε να πάρουν χρώμα.
  5. Ξεφουρνίζουμε, περνάμε τα πανετόνε σε μεταλλικές βέργες, τα αναποδογυρίζουμε και τα στερεώνουμε όπως μπορούμε. Τα αφήνουμε σε αυτή τη στάση για 5-6 ώρες τουλάχιστον.
  6. Τα γυρίζουμε από την καλή πλευρά και σερβίρουμε. Τα διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά.

Ζάχαρη σε κρυστάλλους βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αποτελεί το συνηθέστερο διακοσμητικό που θα δεις στα πανετόνε.