Υλικά
- 1 πάπια μεγάλη
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
- ½ φλ. ρύζι καρολίνα
- ¾ φλ. κονιάκ
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- μερικά κάστανα ψημένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φακελάκι κουκουνάρια
- 4-5 δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πάπια
- χυμό από 2 λεμόνια
- λίγο βούτυρο ή λάδι
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- ½ μήλο ή ένα κομμάτι πατάτα μεγάλο για να κλείσουμε την πάπια
Για τη διακόσμηση
- φέτες πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
- σπόροι από φρέσκο ρόδι
Κόκκινο κρασί Cabernet Franc από τη Νεμέα με αρώματα κόκκινων φρούτων, βανίλιας, πράσινης πιπεριάς και βοτάνων. Η πρόταση του WSPC: Ταμπούρι Σπάνιες Γαίες Στροφιλιά Estate Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γεμιστή πάπια λιώνουμε σε φαρδύ τηγάνι το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, τα συκωτάκια πουλιών και το κρεμμύδι.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ½ φλ. νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώνουμε την πάπια και την τρίβουμε μέσα και έξω με ½ λεμόνι.
- Γεμίζουμε την κοιλιά της με όση γέμιση χωράει και κλείνουμε την άκρη με ½ μήλο ή ένα μεγάλο κομμάτι πατάτα.
- Τη βάζουμε σε ταψί, χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, το μείγμα μπαχαρικών, τη μουστάρδα και το λεμόνι και την περιχύνουμε. Προσθέτουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό.
- Σκεπάζουμε καλά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στον φούρνο. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό της πάπιας και 1 ώρα επιπλέον για την κρούστα.
- Την τελευταία ώρα, θα κριθεί όλο το αποτέλεσμα και η τραγανή κρούστα: Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, το χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περιχύνοντας συχνά (4-5 φορές) με το ζωμό του ταψιού. Τη βγάζουμε από το φούρνο όταν ροδίσει πολύ καλά.
- Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα, πάνω σε φέτες πορτοκαλιού, τη στολίζουμε με ξύλο κανέλας και την πασπαλίζουμε με σπόρους από φρέσκο ρόδι.
- Όλη η επιτυχία εξαρτάται από την πάπια που θα επιλέξουμε. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ φέρνουν τις ευρωπαϊκές που είναι ιδανικές γιατί είναι πιο μαλακές από τις ελληνικές.
- Όση γέμιση περισσέψει τη βάζουμε στο τραπέζι.
- Για να μην ψήνουμε κάστανα τα αγοράζουμε την προηγούμενη από τους εμπόρους που τα ψήνουν.