Υλικά
  • 1 πάπια μεγάλη
  • 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • ½ φλ. ρύζι καρολίνα
  • ¾ φλ. κονιάκ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • μερικά κάστανα ψημένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φακελάκι κουκουνάρια
  • 4-5 δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την πάπια

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • λίγο βούτυρο ή λάδι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • ½ μήλο ή ένα κομμάτι πατάτα μεγάλο για να κλείσουμε την πάπια

Για τη διακόσμηση

  • φέτες πορτοκαλιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • σπόροι από φρέσκο ρόδι 

Κόκκινο κρασί Cabernet Franc από τη Νεμέα με αρώματα κόκκινων φρούτων, βανίλιας, πράσινης πιπεριάς και βοτάνων. Η πρόταση του WSPC: Ταμπούρι Σπάνιες Γαίες Στροφιλιά Estate Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γεμιστή πάπια λιώνουμε σε φαρδύ τηγάνι το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, τα συκωτάκια πουλιών και το κρεμμύδι.
  2. Πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά το σοτάρισμα.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ½ φλ. νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 30 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Αλατοπιπερώνουμε την πάπια και την τρίβουμε μέσα και έξω με ½ λεμόνι.
  7. Γεμίζουμε την κοιλιά της με όση γέμιση χωράει και κλείνουμε την άκρη με ½ μήλο ή ένα μεγάλο κομμάτι πατάτα.
  8. Τη βάζουμε σε ταψί, χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, το μείγμα μπαχαρικών, τη μουστάρδα και το λεμόνι και την περιχύνουμε. Προσθέτουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό.
  9. Σκεπάζουμε καλά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στον φούρνο. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό της πάπιας και 1 ώρα επιπλέον για την κρούστα.
  10. Την τελευταία ώρα, θα κριθεί όλο το αποτέλεσμα και η τραγανή κρούστα: Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, το χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περιχύνοντας συχνά (4-5 φορές) με το ζωμό του ταψιού. Τη βγάζουμε από το φούρνο όταν ροδίσει πολύ καλά.
  11. Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα, πάνω σε φέτες πορτοκαλιού, τη στολίζουμε με ξύλο κανέλας και την πασπαλίζουμε με σπόρους από φρέσκο ρόδι.
  • Όλη η επιτυχία εξαρτάται από την πάπια που θα επιλέξουμε. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ φέρνουν τις ευρωπαϊκές που είναι ιδανικές γιατί είναι πιο μαλακές από τις ελληνικές.
  • Όση γέμιση περισσέψει τη βάζουμε στο τραπέζι.
  • Για να μην ψήνουμε κάστανα τα αγοράζουμε την προηγούμενη από τους εμπόρους που τα ψήνουν.