Τα arancini είναι μικρές, τραγανές μπαλίτσες ρυζιού, από την Ιταλία. Το όνομά τους στα ιταλικά σημαίνει μικρά πορτοκάλια και είναι πολύ δημοφιλή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Σικελία. Αυτές οι χρυσαφένιες κροκέτες μαγειρεμένου ρυζιού, είναι συνήθως γεμιστές με τυρί ή άλλη γέμιση όπως κρέας, σάλτσα, ή λαχανικά. Η μαγεία τους, πέρα από το ότι είναι πεντανόστιμες, είναι ότι μπορούν να δώσουν νέα ζωή σε διάφορα φαγητά με ρύζι που μας έχουν περισσέψει, όπως ένα ριζότο αλλά ακόμα και τα γεμιστά ή ένα σπανακόρυζο. 

Το μυστικό για τέλεια arancini είναι να δέσει καλά η γέμιση, να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα και να σερβιριστούν ζεστά, μόλις βγουν από το τηγάνι για να είναι λιωμένο το τυρί που κρύβουν στον πυρήνα τους! Είναι μια δημιουργική, νόστιμη και πρακτική λύση για να μην πάει τίποτα χαμένο!
 

Υλικά

για περίπου 12–15 κομμάτια

  • 450 γρ. ρύζι, γέμιση από γεμιστά που περίσσεψαν
  • 2 κ.σ. λαχανικά των γεμιστών ψιλοκομμένα, π.χ. ντομάτες, πιπεριές ή κολοκύθια, καλά στραγγισμένα (προαιρετικά)
  • 50-100 γρ. τυρί, φέτα, κασέρι ή μοτσαρέλα, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, ξεχωριστά
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι
  • 100-150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα arancini αδειάζουμε και απλώνουμε το αλεύρι σε ένα δίσκο ή πιάτο και τη φρυγανιά σε ένα άλλο.
  2. Βάζουμε το ρύζι από τα γεμιστά σε ένα μπολ.
  3. Ψιλοκόβουμε τα γεμισμένα λαχανικά μέσα στα οποία ήταν το ρύζι (αυτό είναι προαιρετικό ή μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα).
  4. Τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με 1 χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά. Το αυγό βοηθάει στο να δέσει η γέμιση και για αυτό προσέχουμε και την ποσότητα των ψιλοκομμένων λαχανικών που βάζουμε αλλά και πόσα ζουμιά έχουν.
  5. Παίρνουμε μια κουταλιά ρύζι, το πλάθουμε λίγο στα χέρια, αν θέλουμε φοράμε γάντια, βάζουμε στο κέντρο ένα κυβάκι τυρί και σχηματίζουμε μια μικρή μπάλα με το τυρί στο κέντρο της.
  6. Περνάμε κάθε μπάλα πρώτα από αλεύρι, μετά από χτυπημένο αυγό και τέλος από τριμμένη φρυγανιά.
  7. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι στους 170–180°C και τηγανίζουμε τις μπαλίτσες, λίγες-λίγες, για 3–4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
  8. Τις μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και τις σερβίρουμε ζεστές, σκέτες, με γιαούρτι ή με σάλτσα ντομάτας.

Μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι επιπλέον υλικά αν θέλουμε, όπως ψιλοκομμένο μπέικον, μπαχαρικά ή επιπλέον μυρωδικά.