Τα φρέσκα βότανα μπορούν να νοστιμέψουν ένα πιάτο, να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες, σε ζυμαρικά, κρεατικά ακόμα και σε γλυκά πιάτα όπως οι λευκές κρέμες αρωματισμένες με δυόσμο ή λίγα φρέσκα φύλλα μέντας στις φρουτοσαλάτες. 

Επιπλέον, μπορείς να αρωματίσεις με γεύση βοτάνων οποιοδήποτε υγρό, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, του νερού, του κρασιού ή μπορείς να φτιάξετε απλά σιρόπια και να τα προσθέσεις στα αγαπημένα σου κοκτέιλ.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα των φρέσκων βοτάνων. Επίλεξε το αγαπημένο σου άρωμα και γεύση.


Δενδρολίβανο 

Πρόκειται για ένα από τα πιο αρωματικά βότανα και είναι γνωστό για τα φύλλα του, που θυμίζουν βελόνες, τους ξυλώδεις μίσχους και το ποώδες άρωμα του. Μάλιστα στο μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν όπως το αλάτι και το πιπέρι, ως συντηρητικό τροφίμων. Το φρέσκο δεντρολίβανο προστίθεται σε πιάτα για να αρωματίσει ψάρι, βοδινό ή ψητό κοτόπουλο. Ταιριάζει εξαιρετικά στις κόκκινες σάλτσες, στα ψητά λαχανικά, ενώ αρωματίζει υπέροχα το κατσικίσιο τυρί σε κρέμα αλλά και τα σπιτικά κέικ. Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, το δεντρολίβανο είναι το πρόσθετο μυστικό για το βαλσάμικο ξίδι στις σαλάτες σου.

Μαντζουράνα 

Η Μαντζουράνα ήταν το ελληνικό σύμβολο της ευτυχίας. Η ίδια φαίνεται ευτυχισμένη μαζί με τις ντομάτες και το φρυγανισμένο ψωμί ποτισμένο με ελαιόλαδο.  Δοκίμασε να προσθέσεις τα φρέσκα φύλλα της, σε πίτσα μόλις βγει από το φούρνο, στα σπιτικά παραδοσιακά κεφτεδάκια ή σε χειροποίητα τυροπιτάκια κουρού και θα εκπλαγείς με τη νοστιμιά που δίνει. Ακόμη μην ξεχνάς την παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη σαλάτα, στην οποία το κλωνάρι φρέσκιας μαντζουράνας χαρίζει απίστετυη φρεσκάδα.

Βασιλικός

Τα οφέλη των φρέσκων βοτάνων στα πιάτα σου

Ποιος δεν αγαπά το βασιλικό; Εκτός από το ότι τον έχουμε συνδέσει με απίστευτες ιστορίες, στίχους και μύθους μάς προσφέρει και την υπέροχη γλυκιά και συνάμα πικάντικη γεύση του. Λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από την ελληνική λέξη βασιλιάς και σίγουρα τον έχεις συναντήσει σε κάποιο νησιωτικό παράθυρα να μοσχοβολά.  Ακόμη αποτελεί σύμβολο αγάπης στην Ιταλία, μιας και οι Ιταλίδες για να πουν στον καλό τους ότι θα μπορούσε να τους τηλεφωνήσει το βράδυ έβαζαν ένα κλωνάρι βασιλικό στο μπαλκόνι τους. 

Σε σχέση τώρα με την κουζίνα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει το πέστο, και πραγματικά καλό πέστο χωρίς βασιλικό δε γίνεται. Ο βασιλικός αρωματίζει με το γλυκό και ζεστό άρωμα του τα ζυμαρικά, την πίτσα μαργαρίτα και τις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες. Ακόμη ταιριάζει εξαιρετικά με τα μανιτάρια, με τα λάπατα (χόρτα) και φρέσκο κρεμμύδι.

Επίσης, είναι ο αγαπημένος φίλος της ντομάτας, φρέσκια ντομάτα και φρέσκα φύλλα βασιλικού αρκούν για μια δροσερή καλοκαιρινή γεύση. Συνήθως αρωματίζουμε με αποξηραμένο βασιλικό τις κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών, αλλά δίνει όλα του τα αρώματα όταν προστίθεται φρέσκος σε αχνιστά πιάτα ή σάλτσες. Τα δροσερά καλοκαιρινά νερά στις κανάτες γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα με φρέσκα κλωνάρια βασιλικού.  

Θυμάρι

Αυτά τα μικροσκοπικά πικάντικα φύλλα έχουν συνδυαστεί με τα ψητά κρεατικά, ενώ αρωματίζουν υπέροχα τις ομελέτες και τα ωμά λαχανικά. Ακόμα οι πατάτες αγαπούν πολύ το θυμάρι, είτε βραστές, είτε ψητές στον φούρνο με φύλλα και άνθη θυμαριού συνοδεύοντας το πιάτο με κατσικίσιο τυρί και φέτες ντομάτας για περισσότερη νοστιμιά. 
Επιπλέον, αρωματίζει υπέροχα τις ελιές, το άσπρο πιλάφι και το σπιτικό ψωμί. Οι παλιοί λένε ότι σε όποιο φαγητό και να προσθέσουμε θυμάρι θα νοστιμέψει.