Ο μούστος και το πετιμέζι είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά «διαμαντάκια» της ελληνικής παράδοσης, που κουβαλούν μαζί τους αρώματα φθινοπώρου, ιστορίες από τα αμπέλια και μνήμες οικογενειακών τραπεζιών. Από τον φρέσκο, αρωματικό χυμό του σταφυλιού μέχρι το παχύρρευστο, μελένιο σιρόπι που προκύπτει με βράσιμο, αποτελούν τις αγνές πρώτες ύλες που για αιώνες συνόδευαν τη μεσογειακή διατροφή.

Άλλοτε χρησιμοποιούνται σε γλυκά, άλλοτε σε αρτοποιήματα και άλλοτε δίνουν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά σε μαγειρευτά και σαλάτες, αποδεικνύοντας ότι οι παραδοσιακές γεύσεις παραμένουν πάντα διαχρονικές.

Η μουσταλευριά για παράδειγμα με καρύδια και κανέλα, αποτελούσε το γλυκό του φθινοπώρου, ενώ τα μουστοκούλουρα με γλυκάνισο και πετιμέζι μοσχοβολούσαν σε κάθε σπίτι. Ακόμα όλοι κρατούσαν λίγο μούστο στην άκρη για γλυκά και σιρόπια. 

Από τον μούστο γεννιέται το πετιμέζι - σκούρο, πυκνό και αρωματικό. Είναι ο βρασμένος, συμπυκνωμένος μούστος, που θα σου θυμίζει σκουρόχρωμο μέλι. Για αιώνες, ήταν η γλυκαντική ύλη της Ελλάδας. Στην κουζίνα, έδινε γεύση σε γλυκά και βάθος σε σάλτσες, αλλά και στην ιατρική, θεράπευε το βήχα και τον πρόσφεραν ως δυναμωτικό. Στην καθημερινότητα, ήταν τόσο πολύτιμο που γέννησε παροιμίες όπως: «Πετιμέζι το κρασί, κι όμως δεν μένει».

Και τα δύο υλικά δεν είναι μόνο για γλυκά· η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα τα χρησιμοποιεί σε φαγητά, μαρινάδες, σάλτσες και ακόμα και σε ροφήματα.

Μπορείς να τα βρεις

  • Σε τοπικά παντοπωλεία ή μανάβικα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του τρύγου.
  • Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessen όλο το χρόνο, συνήθως σε μικρά μπουκαλάκια ή βαζάκια.
  • Σε συνεταιρισμούς και οινοποιεία, όπου οι παραγωγοί συχνά πουλάνε φρέσκο μούστο και πετιμέζι.


 

 

 

 

 

Πώς να τα χρησιμοποιήσεις 

  • Ως αντικαταστατό ζάχαρης. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη σε κέικ, μάφιν ή μπισκότα με μούστο ή πετιμέζι για φυσική γλυκύτητα και φρουτώδες άρωμα. Συγκεκριμένα η αναλογία είναι αντί για 200 γρ. ζάχαρη προτίμησε 160 ml μούστο ή 120–160 ml πετιμέζι και μείωσε τα άλλα υγρά της συνταγής κατά περίπου 60 ml ανά φλιτζάνι μούστου/πετιμέζι.
  • Για να δώσεις «βάθος» στις σάλτσες σου. Λίγος μούστος ή πετιμέζι σε μαρινάδες, σάλτσες για κρέας ή πουλερικά δίνει γλυκόξινη ισορροπία και ένταση γεύσης.
  • Κάνε πιο πλούσιες τις σαλάτες σου. Δοκίμασε πετιμέζι αντί για βαλσάμικο σε σαλάτες με φρούτα ή ξηρούς καρπούς για πλούσιο, γλυκόξινο dressing.
  • Μπορείς να καραμελώσεις τα φρούτα σου. Σταφύλια ή μήλα σε πετιμέζι ή μούστο σε κατσαρόλα θα σου δώσουν εύκολα γλυκά topping για παγωτό, γιαούρτι ή κέικ.
  • Σε ροφήματα και κοκτέιλ. Λίγο μούστο ή πετιμέζι σε ρόφημα ή κοκτέιλ προσθέτει βάθος και μοναδικό φρουτώδες άρωμα.
  • Για τη συντήρηση των φρούτων. Ο μούστος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κονφί φρούτων, δίνοντας φυσική γλυκύτητα και χρώμα.

Μη φοβηθείς να πειραματιστείς. Λίγες κουταλιές μούστο ή πετιμέζι μπορούν να δώσουν γεύση και βάθος ακόμα και σε κλασικές συνταγές, από σαλάτες και σάλτσες μέχρι κέικ και φρουτοσαλάτες.