Υλικά
  • 1 πακέτο σπαγγέτι

Για τα κεφτεδάκια

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 800 γρ. ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή από συσκευασία)
  • 2 κ.γ πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • παρμεζάνα τριμμένη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • βασιλικό φρέσκο (προαιρετικά)

Ερυθρό Κρασί! Λημνιώνα με αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και δαμάσκηνο, νότες βοτανικότητας και μαλακές ταννίνες. Η πρόταση του WSPC: Limniona Young Vineyards Domaine Zafeirakis

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε καλά.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να δέσει το μείγμα και οι γεύσεις. Αυτό μπορούμε να το έχουμε κάνει και από την προηγούμενη μέρα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού.
  4. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λάδι και όταν ζεσταθεί τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, μέχρι να ροδίσουν όμορφα από όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται να ψηθούν τελείως, γιατί θα μαγειρευτούν αργότερα και μέσα στη σάλτσα.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  6. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, τοποθετούμε μια ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να βγάλουν τα υπόλοιπα υλικά το άρωμά τους.
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  8. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά. Αν η σάλτσα είναι πολύ όξινη, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη για να την ισορροπήσουμε.
  9. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια.
  10. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα και να μαγειρευτούν πλήρως τα κεφτεδάκια.
  11. Εντωμεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους, να γίνουν al dente.
  12. Ανακατεύομε τα σπαγγέτι με λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να πάρουν γεύση και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα. Από πάνω τοποθετούμε κεφτεδάκια και επιπλέον σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον φρέσκο βασιλικό, αν θέλουμε.
  • Μπορούμε να κάνουμε τους κεφτέδες μόνο με μοσχαρίσιο κιμά.
  • Αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να ψήσουμε τους κεφτέδες σε air fryer ή στον φούρνο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τα κεφτεδάκια και με άλλα ζυμαρικά, όπως λινγκουίνι, πέννες ή κριθαράκι.