Υλικά
για περίπου 60 κομμάτια
- 650 γρ. αλεύρι
- 270 ελαιόλαδο, ελαφρύ κατάλληλο για γλυκά
- 100 γρ. καστανή ή λευκή κρυσταλλική
- 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 80 γρ. γάλα φυτικό
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα ή αμμωνία
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/3 κ.γ. μαχλέπι ή μαστίχα σκόνη
- 2-3 κάψουλες βανιλίνη ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια
- 2 κ.σ. κονιάκ, προαιρετικά
Για την επάλειψη
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
- 1 κ.σ. γάλα φυτικό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα vegan πασχαλινά κουλουράκια, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το φυτικό γάλα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη βανίλια, το κονιάκ και τα μπαχαρικά της επιλογής μας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό και διαλύουμε μέσα τη σόδα ή την αμμωνία, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και το προσθέτουμε στο μείγμα ελαιόλαδου.
- Προσθέτουμε σε 3 δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 ℃ στο αερόθερμο.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δίσκο ψησίματος.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια περίπου 30 γρ. και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε πλεξούδες ή στρογγυλά.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια, το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της επάλειψης και αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.
- Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε κουτί ή γυάλα που κλείνει ερμητικά για να διατηρηθούν τραγανά.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τα πασχαλινά μας κουλουράκια με τα μπαχαρικά της ή με άρωμα εσπεριδοειδών της επιλογής μας
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα το αντικαθιστούμε με σόδα αναψυκτικό ή γλυκό κρασί.
Εύα Μονοχάρη