Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι περίπου 2 κιλά, χαραγμένο σε μερίδες
- 5 σκελίδες σκόρδο σε χοντρά φετάκια
- 400 γρ. ρύζι καρολίνα
- 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, mineral χαρακτήρα, συμπύκνωση, δομή και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: ALS Extreme Terroir ALS Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το αρνάκι με ρύζι στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃.
- Χαράζουμε το μπουτάκι και μπήγουμε όσα πιο πολλά κομματάκια σκόρδο στο κρέας του, από όλες τις πλευρές.
- Το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Το βάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό, τον χυμό των λεμονιών και το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 περίπου ώρες.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σε αυτή τη φάση, με κουτάλι, το περιχύνουμε δυο-τρεις φορές με τα ζουμάκια του ταψιού.
- Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το ταψί και το κρατάμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε 400 γρ. νερό, αλάτι και τις 3 κ.σ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό και να μαλακώσει το ρύζι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο νερό αλλά πάντα λίγο-λίγο.
- Μεταφέρουμε ξανά το αρνάκι στο ταψί να ζεσταθεί και σερβίρουμε, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Το ρυζάκι αυτό, τρώγεται οπωσδήποτε με πρόβειο ή κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι και μπόλικο πιπέρι.
- Το λιωμένο βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος δίνει την πιο θεσπέσια γεύση. Αν η γεύση του μας φαίνεται έντονη, θα το αντικαταστήσουμε με αγελαδινό ή με βούτυρο τύπου Κερκύρας.
Ελένη Ψυχούλη