Υλικά
  • 1 αρνίσιο μπούτι περίπου 2 κιλά, χαραγμένο σε μερίδες
  • 5 σκελίδες σκόρδο σε χοντρά φετάκια
  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, mineral χαρακτήρα, συμπύκνωση, δομή και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: ALS Extreme Terroir ALS Winery
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το αρνάκι με ρύζι στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃.
  2. Χαράζουμε το μπουτάκι και μπήγουμε όσα πιο πολλά κομματάκια σκόρδο στο κρέας του, από όλες τις πλευρές.
  3. Το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  4. Το βάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό, τον χυμό των λεμονιών και το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 περίπου ώρες.
  5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σε αυτή τη φάση, με κουτάλι, το περιχύνουμε δυο-τρεις φορές με τα ζουμάκια του ταψιού.
  6. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το ταψί και το κρατάμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  7. Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε 400 γρ. νερό, αλάτι και τις 3 κ.σ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό και να μαλακώσει το ρύζι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο νερό αλλά πάντα λίγο-λίγο.
  8. Μεταφέρουμε ξανά το αρνάκι στο ταψί να ζεσταθεί και σερβίρουμε, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Το ρυζάκι αυτό, τρώγεται οπωσδήποτε με πρόβειο ή κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι και μπόλικο πιπέρι.
  • Το λιωμένο βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος δίνει την πιο θεσπέσια γεύση. Αν η γεύση του μας φαίνεται έντονη, θα το αντικαταστήσουμε με αγελαδινό ή με βούτυρο τύπου Κερκύρας.