Το να φτιάξεις pancakes σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική. Αντιθέτως, είναι κάτι απλό και γρήγορο, αλλά είναι φορές που θέλεις να απολαύσεις το αγαπημένο σου πρωινό, κάνοντας όσο λιγότερα μπορείς. 

Γι’ αυτό έχεις πάντα εκεί, πίσω-πίσω στο ντουλάπι της κουζίνας, ένα έτοιμο μείγμα για pancakes για να σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Σε άλλη περίπτωση, έχεις μετανιώσει που το πήρες, προτιμώντας τα χειροποίητα, αλλά δεν θέλεις και να το πετάξεις. 

Εδώ σου δείχνουμε πώς θα το χρησιμοποιήσεις, αλλά με μερικά twists που θα κάνουν τα pancakes με έτοιμο μείγμα πολύ καλύτερα. 

Ενίσχυσε τη γεύση

Τα απλά pancakes που περιχύνονται με σιρόπι σφενδάμου είναι υπέροχα από μόνα τους, αλλά προσφέρουν επίσης έναν «καμβά» για να πειραματιστείς με τους συνδυασμούς γεύσεων. Και η περίπτωση του έτοιμου μείγματος είναι η καλύτερη. 

Μπορεί για παράδειγμα να έχεις ένα μισοάδειο δοχείο με πουρέ κολοκύθας που σου περίσσεψε από άλλη συνταγή στο ψυγείο. Μία ιδέα λοιπόν είναι να ανακατέψεις  μια γεμάτη κουταλιά της σούπας στο μείγμα pancakes μαζί με λίγη κανέλα και τζίντζερ, φτιάχνοντας χωρίς καν να το καταλάβεις γεύση pumpkin spice

Μπορείς επίσης να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και κάνει τη διαφορά. 

Πρόσθεσε φρούτα…μέσα στο μείγμα 

Συνήθως συναντάμε τα φρούτα ως toppings στα pancakes, όμως γιατί όχι, μπορείς να τα προσθέσεις και μέσα στο μείγμα. Ανακάτεψε μέσα μαλακά φρούτα (ή τον πουρέ τους, αφού τα πολτοποιήσεις), όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, ανανά, τριμμένο μήλο ή καρότο – αφού όμως πρώτα τα στραγγίσεις. Τα pancakes σου θα πάρουν γεύση, άρωμα, αλλά και απίθανο χρώμα. Μην το παρακάνεις όμως. Για να διατηρηθεί η δομική ακεραιότητα των pancakes, τα μείγματα που θα προσθέσεις (πχ. το τριμμένο φρούτο), δεν πρέπει να ξεπερνούν  το 25% του συνολικού όγκου του μείγματος, καθώς τα ανακατεύεις όλα μαζί.

Έτοιμο μείγμα για pancakes


Πρόσθεσε σπόρους   

Η προσθήκη μερικών κουταλιών του γλυκού (ή περισσότερων για μεγαλύτερη μερίδα) σπόρων κάνναβης ή αλεσμένου λιναρόσπορου στο μείγμα των pancakes, αρκεί για να ενισχύσεις την υφή αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Αυτοί οι σπόροι προσθέτουν υγιεινά λιπαρά, μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Βοηθούν στην πέψη αλλά και τον κορεσμό, επομένως θα σε χορτάσουν για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, δεν επηρεάζουν τη γεύση των pancakes, οπότε, γιατί όχι; 

Κάνε τα pancakes πρωτεϊνικά με φυσικό τρόπο

Αυτή η συμβουλή έρχεται ως συνέχεια της παραπάνω, καθώς κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά με την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας των pancakes. Και θα μιλήσουμε βέβαια για πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων περί διατροφής τα τελευταία χρόνια. 

Ορισμένα έτοιμα μείγματα βέβαια περιλαμβάνουν ήδη σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, πρωτεΐνη αρακά ή γλουτένη σίτου για να ενισχύσουν την πρωτεϊνική τους αξία. Επειδή όμως αυτά τα πρόσθετα συστατικά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υφή και τη γεύση, προτίμησε να προσθέσεις τις δικές σου πηγές πρωτεΐνης σε ένα έτοιμο μείγμα. 

Δοκίμασε να ανακατέψεις μια γενναιόδωρη κουταλιά  γιαούρτι, καλά στραγγισμένη ρικότα ή τυρί cottage στο μείγμα. Αν δεν θέλεις να προσθέσεις γαλακτοκομικά, αρκεί λίγο βούτυρο ξηρών καρπών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο, σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσεις με επιπλέον ξηρό μείγμα. 

Όλα τα παραπάνω βέβαια μπορείς να τα εφαρμόσεις και στο σπιτικό σου μείγμα για pancakes!

Πηγή: The Washington Post