
Για τον Άγιο Βαλεντίνο φέτος πες αντίο στην πολυκοσμία και το άγχος των κρατήσεων και ετοιμάσου να απολαύσεις μια χαλαρή, ξεχωριστή βραδιά στο σπίτι. Για να σε βοηθήσουμε να το οργανώσεις σωστά, σου έχουμε τρία διαφορετικά μενού, ένα κλασικό με σολομό, ένα vegan, αλλά και ένα με ethnic γεύσεις, για να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα και στο ταίρι σου.
Πότε ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων
Για την ιστορία, να σου πούμε ότι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου συνδέεται με τον καθολικό ιερέα Βαλεντίνο, που τον 3ο αιώνα μ.Χ. μαρτύρησε για την πίστη του, επειδή τελούσε γάμους, διαδίδοντας τη χριστιανική πίστη. Και μπορεί αρχικά η 14η Φεβρουαρίου να είχε θρησκευτική σημασία, τον 14ο αιώνα στην Αγγλία και τη Γαλλία όμως, άρχισε να αποκτά ρομαντικές προεκτάσεις, με την ανταλλαγή ερωτικών γραμμάτων. Τον 19ο αιώνα, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες καρτ-ποστάλ και τα δώρα, με αποκορύφωμα τη Hallmark, που εισήγαγε μαζικά τις ευχετήριες κάρτες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τη δεκαετία του 1920, εδραιώνοντας την ημέρα ως γιορτή παγκοσμίως και καθιστώντας τη μία από τις πιο κερδοφόρες εμπορικές ημέρες του χρόνου.
Παρά την εμπορική της πλευρά, και ανεξάρτητα από το αν πιστεύουμε στις ρομαντικές παραδόσεις, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ωραία αφορμή να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας. Και τι καλύτερο από ένα υπέροχο γεύμα;
Κλασικό μενού με ένα twist
Για εσένα που αγαπάς τις διαχρονικές γεύσεις, αλλά σου αρέσει να δοκιμάζεις και κάτι καινούργιο.
Για αρχή: Σαλάτα με εσπεριδοειδή, δυόσμο και ρόδι
Μια ξεχωριστή ημέρα ζητάει και μία ξεχωριστή σαλάτα, γι αυτό και σου προτείνουμε να δοκιμάσεις αυτή τη σαλάτα με γκρέιπφρουτ, που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που απαιτεί η μέρα, πορτοκάλια, φρέσκο δυόσμο και ρόδι. Γεμάτη φρεσκάδα, μπορεί να σταθεί άνετα σε ένα γιορτινό τραπέζι, συνοδεύοντας ένα πιάτο με ψάρι.
Το κυρίως: Φιλέτο σολομού ψητό με φρέσκο δενδρολίβανο και λεμόνι & Γλυκοπατάτες στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και δενδρολίβανο
Το ψητό φιλέτο σολομού είναι μια ελαφριά, θρεπτική και εύκολη συνταγή, που φτιάχνεται σε λιγότερο από μισή ώρα. Με άλλα λόγια, είναι ιδανική για κάθε εποχή και περίσταση. Θα συνοδεύσεις τον σολομό με ψητές γλυκοπατάτες στον φούρνο.
Το επιδόρπιο: Πανακότα με ρόδι
Κομψή και με βελούδινη υφή, αυτή η πανακότα είναι ελαφριά, εντυπωσιακή και συνδυάζεται ιδανικά με αυτή την ελαφρώς γλυκόξινη σάλτσα ροδιού, κλείνοντας τέλεια το γεύμα.
Vegan μενού
Για εσένα που ακολουθείς vegan διατροφή, αλλά και για τους non vegans που απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.
Για αρχή: Πράσινη σαλάτα με σπανάκι, φράουλες, vegan τυρί και πεκάν
Ξεκίνησε με μία δροσερή και ελαφριά σαλάτα με πρωταγωνιστή το σπανάκι, που δένει μοναδικά με τις φράουλες και το πεκάν για το τραγανό στοιχείο και, βέβαια, ένα vegan τυρί που θα δέσει ωραία με τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών.
Το κυρίως: Vegan ριζότο με παντζάρι και καραμελωμένα φύλλα παντζαριού
Ένα ριζότο με παντζάρι και εντυπωσιακό χρώμα, που δεν αφήνει ούτε τα φύλλα του παντζαριού να πάνε χαμένα. Τα φύλλα από το παντζάρι είναι όλο γεύση και εδώ, καραμελωμένα, προσθέτουν μια ελαφριά γλύκα, απογειώνοντας αυτό το ήδη γευστικότατο πιάτο.
Το επιδόρπιο: Vegan παγωτό φιστικοβούτυρο με σοκολάτα
Μετά από ένα κρεμώδες ριζότο, λίγη δροσιά χρειάζεται, γι’ αυτό και σου προτείνουμε να φτιάξεις αυτό το vegan παγωτό με φιστικοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα και μάλιστα, χωρίς ζάχαρη!
Ethnic μενού
Για τους φίλους των πλούσιων αρωμάτων και των ανατολίτικων γεύσεων, αυτό το μενού είναι ό,τι πρέπει.
Για αρχή (ή και συνοδευτικό του κυρίως): Κουσκούς με αμύγδαλα, σταφίδες και χουρμάδες
Το αφράτο κουσκούς δένει αρμονικά με την τραγανότητα από τα αμύγδαλα, και τη γλύκα από τις σταφίδες και τους χουρμάδες και γίνεται ένα υπέροχο συνοδευτικό για πιάτα με κρέας, φέρνοντας ανατολίτικη γεύση στο τραπέζι.
Το κυρίως: Κοτόπουλο ταζίν με καρότα, αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα
Τα αρώματα πολλά, αλλά εδώ όπως θα καταλάβεις, ίσως και λόγω της ημέρας, εστιάζουμε λίγο στις γλυκές γεύσεις. Έτσι, αυτή η απόλυτα ισορροπημένη συνταγή, συνδυάζει το κοτόπουλο με τη γλυκύτητα των αποξηραμένων φρούτων και τα αρώματα των μπαχαρικών. Και μπορείς να τη συνδυάσεις τέλεια με το παραπάνω κουσκούς. Αν δεν έχεις σκεύος ταζίν μην αγχωθείς, το φτιάχνεις εύκολα και στην κατσαρόλα.
Το επιδόρπιο: Παγωτό σαφράν με ροδόνερο και φιστίκια
Σε ανατολίτικο mood και το επιδόρπιο, το οποίο είναι παγωτό σαφράν αρωματισμένο με ροδόνερο και σερβιρισμένο με φιστίκια. Πανεύκολο να το φτιάξεις, αρκεί να έχεις λίγη υπομονή μέχρι να παγώσει!


Φιλέτο σολομού ψητό με δενδρολίβανο και λεμόνι

Γλυκοπατάτες στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και δενδρολίβανο

Πανακότα με ρόδι

Πράσινη σαλάτα με σπανάκι, φράουλες, vegan τυρί και πεκάν

Vegan ριζότο με παντζάρι και καραμελωμένα φύλλα παντζαριού

Vegan παγωτό φιστικοβούτυρο με σοκολάτα

Κουσκούς με αμύγδαλα, σταφίδες και χουρμάδες

Κοτόπουλο ταζίν με καρότα, αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα
