
Υλικά
για 12 χουρμάδες
- 12 χουρμάδες βασιλικοί
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ή φιστίκια αράπικα, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 150 γρ. ανθότυρο
- 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- αλάτι
- ξύσμα πορτοκαλιού ή λίγο ροδόνερο για άρωμα (προαιρετικά)
- σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη για επικάλυψη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους χουρμάδες γεμιστούς με καβουρδισμένα φιστίκια και ανθότυρο, πρώτα κάνουμε μια μικρή τομή κατά μήκος κάθε χουρμά και αφαιρούμε το κουκούτσι, προσέχοντας να μην κόψουμε τελείως το φρούτο ώστε να μπορεί να «κλείσει» ξανά.
- Καβουρδίζουμε τα φιστίκια σε αντικολλητικό τηγάνι για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν άρωμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χτυπάμε ελαφρώς, σε μπλέντερ, ώστε να μείνουν χοντροκομμένα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε το ανθότυρο με το γιαούρτι και τη ζάχαρη άχνη για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και ό,τι άλλο άρωμα θέλουμε (π.χ. ξύσμα ή ροδόνερο).
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή στρογγυλή μύτη και γεμίζουμε τον κάθε χουρμά με ανάλογη ποσότητα. Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα φιστίκια και κλείνουμε ελαφρώς. Μπορούμε αν θέλουμε να τους βουτήξουμε κατά το ήμισυ σε λιωμένη σοκολάτα και να τους αφήσουμε να σταθεροποιηθούν στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε κάθε χουρμά και σερβίρουμε.