Είναι ίσως η νούμερο ένα σε προτίμηση πίτα στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ πια τα καταστήματα με πίτες έχουν στη γκάμα τους τις πιο ευφάνταστες επιλογές με λογιών - λογιών γεμίσεις, εμείς συνεχίζουμε να τα αναζητάμε απλά σαν τυροπιτάδικα. Ναι, όπως και να το κάνουμε, η τυρόπιτα είναι αξία ανεκτίμητη.
Με σφολιάτα, με ζύμη κουρού, με χωριάτικο φύλλο, ταψιού ή τηγανιού, γεμιστή με φέτα, κασέρι, ανθότυρο ή άλλα τυριά και από δίπλα, παραδοσιακές συνταγές άλλων χωρών και new age τυρόπιτες από αυτές που δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνη που έφτιαχνε η γιαγιά σου, αλλά και πάλι είναι πεντανόστιμες και τις αναζητάς με την ίδια λαχτάρα. Στην πόλη, αυτή τη στιγμή μπορείς να βρεις πολλές και διαφορετικές καλές τυρόπιτες, που καλύπτουν κάθε γούστο. Εμάς πάντως, οι παρακάτω είναι οι αγαπημένες μας και γι' αυτό και σου τις προτείνουμε.
Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Βασίλης Ρούκας, Ιωάννα Σταμούλου
Α λα Γκρεκ
Το Α λα Γκρεκ δεν το λες φούρνο, τυροπιτάδικο, σαντουιτσάδικο, ζαχαροπλαστείο ή καφέ. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από αυτά, αλλά είναι και όλα αυτά μαζί. Στην ουσία είναι ιδέα και όχι μαγαζί. Είναι το μεράκι του Κωστή και του Γιάννη, κάτι σαν τη σπηλιά του Αλαντίν, που στα λιγοστά τετραγωνικά που τους αναλογούν, προσπαθούν - και σε μεγάλο βαθμό έχουν καταφέρει - να χωρέσουν μικρούς θησαυρούς από όλη την Ελλάδα, με τόση δα μεγαλύτερη αδυναμία στην Κρήτη. Κατά τα άλλα, κάθε μια από τις συνταγές τους είναι ζυμωμένη με σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, με ήθος και αρχοντιά. Η μέρα για τον Κωστή ξεκινά κάθε πρωί στις 5:30, γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μπαίνοντας στο μαγαζί είναι να βάλει στον φούρνο τις πρώτες πίτες για ψήσιμο και να ζυμώσει τα ζυμάρια, αν δεν τα έχει έτοιμα από την προηγούμενη. Πρώτες και καλύτερες ξεφουρνίζονται οι πίτες του ταψιού, μετά βάζει στο σάτσι τους γκιοζλεμέδες και τις μικρασιάτικες, ύστερα βάζει μπροστά τα τηγάνια για τις μυζηθρόπιτες, τις μαραθόπιτες, τα πιτάρια με χόρτα, τα τυροπιτάρια, τις σκοπελίτικες και τα πιροσκί. Στα του τυριού, εκτός από το τυροπιτάρι και τη σκοπελίτικη με το μοναδικό φύλλο του Κωστή, φτιάχνουν και πολίτικη κουρού με γραβιέρα Αμφιλοχίας, φρέσκο βούτυρο και μαχλέπι. Ι.Σ.
Α λα Γκρεκ. Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-01.22.071
Τυρόπιτες ο Μήτσος
Το τυροπιτάδικο του Μιχάλη Θερμιώτη στην Καλλιθέα, μετά από σχεδόν 55 χρόνια λειτουργίας, συνεχίζει να προσφέρει για πρωινό ίσως την πιο νόστιμη τυρόπιτα κουρού όλης της περιοχής. Σίγουρα πάντως, την πιο αυθεντική. Φτιαγμένη με ελληνικά και αγνά υλικά, κόπο και αγάπη, η τυρόπιτα του Μήτσου έχει χαρακτεί στον ουρανίσκο και στις μύτες χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν σαγηνευμένοι από τον μικρό και παραδοσιακό φούρνο του. Αλλά όχι μόνο η τυρόπιτα. Ο Μήτσος φτιάχνει επίσης εξαιρετική σπανακόπιτα, κρεατόπιτα, μηλόπιτα, πίτσα και μπουγάτσα. Αν θες να προλάβεις και να δοκιμάσεις κάποια από αυτές, καλύτερα να πας πριν το μεσημέρι, αφού οι πίτες του είναι περιζήτητες και εξαντλούνται γρήγορα. Β.Ρ.
Ο Μήτσος. Συνταγματάρχου Δαβάκη 32Α, Καλλιθέα, τηλ. 210-95.62.619
Marili
Καθώς περπατάς στην Αγίας Ζώνης, έναν από τους πιο γνωστούς και πολυσύχναστους πεζόδρομους της Κυψέλης, σίγουρα θα σε τραβήξουν οι μυρωδιές από τον φούρνο που ειδικεύεται στα γεωργιανά εδέσματα και ζυμάρια, όπου η Νάτια Νανταϊρασβίλι αποφάσισε να μας συστήσει τις νοστιμιές της χώρας που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μέσα θα δεις τον κλασικό γεωργιανό φούρνο που ψήνει το αντίστοιχο ψωμί, ενώ οφείλεις να δοκιμάσεις ένα από τα χατσαπούρι, το σήμα - κατατεθέν τους με γέμιση τυριού, που θυμίζει λίγο μεγάλο, «απλωτό» πιροσκί, που ψήνουν στον χαρακτηριστικό γεωργιανό φούρνο. Το πήρα αχνιστό, με το μαστιχωτό ζυμάρι να είναι σκέτος παράδεισος. Γ.Π.
Marili. Αγίας Ζώνης 26, Αθήνα, τηλ. 211-42.52.269
Θύμηση
Θα πήγαινες ποτέ σε ένα γαλακτοπωλείο για να πάρεις τυρόπιτα; Εντάξει, μπορεί οι πίτες να μην είναι ο πρώτος λόγος που θα σε φέρουν στην πόρτα της φρέσκιας κρεμερίας Θύμηση στο Παγκράτι, αλλά δίπλα στα γαλατένια γλυκά τους θα δεις ότι έχουν και πεντανόστιμες πίτες, με δικό τους χειροποίητο φύλλο, που πίστεψέ με αξίζει 100% να δοκιμάσεις. Και μιας και βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, πώς θα γινόταν να μην φτιάχνουν και καλή τυρόπιτα. Στη γέμιση βάζουν κατσικίσιο τυρί και το αποτέλεσμα είναι μια παραδοσιακή τυρόπιτα, απλή αλλά γευστικότατη. Θα την πάρεις στο χέρι και αν δουλεύεις εκεί κοντά θα σκεφτείς, θα φανείς καλός συνάδελφος και θα πάρεις από μία και σε εκείνους. Και κάπως έτσι η μέρα στο γραφείο θα ξεκινήσει πιο ευχάριστα. Μ.Σ.
Θύμηση. Ευφρονίου 17, Παγκράτι, τηλ. 210-72.44.034
Μουζίλο
Ο Στέφανος Βασιλόπουλος μαζί με τη βοηθό του Μαρίνα - για την ακρίβεια, τον άνθρωπο που ευθύνεται για αυτό το αέρινο φύλλο της κάθε πίτας - παίρνουν θέση από τις 4:30 το πρωί στο λιλιπούτειο μαγαζί τους στην οδό Δούσμανη, στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, για να αλευρώσουν τους πάγκους, να ανοίξουν φύλλο, να το γεμίσουν με λαχταριστές κλασικές και μη, γεμίσεις και να φουρνίσουν. Το φύλλο της πίτας στο Μουζίλο (που δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο χωριό στο Καρπενήσι), είναι τραγανό και νόστιμο, χωρίς να σου αφήνει λαδίλα, ενώ οι γεμίσεις είναι μία και μία. Εδώ όμως μιλάμε για την τυρόπιτα που είναι και best seller. Η μουζιλιώτικη τυρόπιτα λοιπόν, είναι ταψιού, με ίσως το πιο ωραίο φύλλο που έχω δοκιμάσει σε πίτα - τσαλακωτό, τραγανό και ροδισμένο - και γέμιση με συνδυασμό από φέτα και κατίκι Δομοκού, με διακριτά κομμάτια τυριού που την κάνουν ακαταμάχητη. Ακόμη και το μαυροσούσαμο με το οποίο πασπαλίζεται, δίνει το κατιτίς του, πέρα από την τσαχπινιά στην εμφάνιση. Πήγαινε μόνο νωρίς, γιατί όσο περνά η ώρα δεν θα την προλάβεις και είναι κρίμα. Γ.Π.
Μουζίλο. Δούσμανη 13, Γλυφάδα, τηλ. 211-21.52.772
Starata
Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη έχει γίνει πλέον ο «κλασσικός» φούρνος των Εξαρχείων, όπου μπορείς να βρεις παραδοσιακή ελληνική πίτα, με άρωμα Θεσσαλίας. Το λεπτό φύλλο και η πλούσια γέμιση κάθε πίτας μπορούν πραγματικά να σε εντυπωσιάσουν. Όποτε περνάω από κει, κάθομαι τουλάχιστον 5 λεπτά μπροστά στις διαφορετικές και φρεσκοψημένες πίτες και προσπαθώ να διαλέξω ανάμεσα στην κασερόπιτα, τη μπατζίνα και τη σπανακόπιτα. Συχνά, καταλήγω βέβαια στην παραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, η οποία δεν με απογοητεύει ποτέ γευστικά. Το χαμογελαστό προσωπικό του φούρνου δεν κουράζεται ποτέ να περιμένει την τελική επιλογή μου και είναι έτοιμο να με εξυπηρετήσει γρήγορα, για να συνεχίσω ευχάριστα τη μέρα μου στο κέντρο. Β.Ρ.
Starata. Χαρ. Τρικούπη 26, Εξάρχεια, τηλ. 210-36.44.650
Λαβίδας
Τι κι αν δεν έχει καμία διακριτή ταμπέλα απ’ έξω που να αναφέρει το όνομά του, ο Λαβίδας είναι πασίγνωστος στους Γλυφαδιώτες και σε κάποιους πέριξ των νοτίων προαστίων που φτάνουν μέχρι την Άνω Γλυφάδα για ένα κομμάτι από την αγαπημένη τους πίτα. Αν το ψάξεις πάντως, θα το βρεις ως «Ανθέων - Λαβίδας», αφού δανείζεται το όνομά του από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως φτιάχνει από τις καλύτερες τυρόπιτες κουρού και άδικο δεν έχουν, θα πω εγώ. Ζυμώνεται με γιαούρτι και μέλι και έχει μία γεύση αλμυρή τόσο - όσο, με μία ανεπαίσθητη γλύκα που την ισορροπεί τέλεια. Σκέτο ποίημα. Δεν είναι τυχαίο που όλοι ξέρουν τον Δημήτρη Λαβίδα με το μικρό του όνομα, ούτε ότι πολλοί λένε πως είναι ο μάστερ της τυρόπιτας. Γ.Π.
Ανθέων - Λαβίδας, Ανθέων 24, Άνω Γλυφάδα, 210-96.31.840
Μαμ
Δεν γίνεται να βγαίνεις βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και να μη σταματήσεις στην Πανεπιστημίου για μια βουτυρένια τυρόπιτα κουρού. Με ιστορία πάνω από 60 χρόνια και συνταγή που κρατά από την Κωνσταντινούπολη, θα ήταν άδικο να λείπει από τη λίστα μας. Μικρή σε μέγεθος, αλλά μεγάλη σε νοστιμιά, με χειροποίητη ζύμη, καλή ποιότητα φέτας και μερικά πολίτικα μυστικά την κάνουν να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια, και για αυτό πλέον τη βρίσκεις σε δύο σημεία του κέντρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη γενικότερη αύξηση τιμών, το κόστος για την ποιότητά της παραμένει χαμηλό. Β.Π.
Μαμ. Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, τηλ. 210-36.19.830 / Πεσματζόγλου & Σταδίου, τηλ. 210-32.14.338
Δήμητρα Γουναρίδη
Ωραίες οι τυρόπιτες ταψιού με φύλλο και οι κουρού, αλλά και οι τηγανητές έχουν άλλη χάρη! Και αυτό ακριβώς θα νιώσεις από την πρώτη στιγμή που θα γευτείς τις τριγωνικές, τηγανητές τυρόπιτες που φτιάχνουν στο εργαστήριο Δήμητρα Γουναρίδη. Μάστορες στο φύλλο, μπορείς να είσαι σίγουρος πως ό,τι και αν δοκιμάσεις από εδώ είναι ποιοτικό και γευστικό. Αλλά αυτό το πέρασμα από το τηγάνι, έρχεται και το απογειώνει και - σε εμένα τουλάχιστον - θυμίζει εκείνα τα ωραία, τηγανητά τυροπιτάκια που έφτιαχνε η γιαγιά μου, που με κάποιο τρόπο κατάφερνε και δεν τραβούσαν καθόλου λάδι. Όσο για τη γέμιση, θα βρεις μια καλή ποικιλία, αλλά μιας και μιλάμε για τυρόπιτες, προτίμησε την κλασική με φέτα ή την κασερόπιτα. Μ.Σ.
Δήμητρα Γουναρίδη. Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.12.548
Emigrand
Η γειτονιά της Καλλιθέας είναι γνωστή για τις ethnic γεύσεις της, κυρίως τις ρώσικες και γεωργιανές. Ένα από αυτά τα μικρά διαμαντάκια που αξίζει να ανακαλύψεις στα στενά της, είναι το Emigrand, ένας γεωργιανός φούρνος που με μία δοκιμή θα σου κλέψει την καρδιά. Μόλις 10 τ.μ. αρκούν για να φτιάξουν τα λαχταριστά ζυμάρια τους που βγαίνουν από τον παραδοσιακό, χτιστό στρογγυλό φούρνο. Φτιάχνει βέβαια το θρυλικό του λαβάς, το γεωργιανό ψωμί που και αυτό βέβαια οπτικά θυμίζει λίγο πίτα, αλλά και ασυναγώνιστη τυρόπιτα ή αλλιώς χατσαπούρι, που γεμίζεται με το γεωργιανό τυρί ιμερούλι, το οποίο θυμίζει λίγο το δικό μας κασέρι, αλλά είναι πιο μαστιχωτό. Φτιάχνουν επίσης την αντίστοιχη πίτα με κοτόπουλο, κιμά, πατάτα και αυγό, αλλά την τυρόπιτα οφείλεις να τη δοκιμάσεις. Άλλωστε, οι περισσότεροι που περνούν από εκεί δύο πράγματα είναι σίγουρο ότι θα πάρουν: γεωργιανό ψωμί και τυρόπιτα. Γ.Π.
Emigrand. Φιλαρέτου 78, Καλλιθέα
Τρομερό παιδί
Μια τυρόπιτα με γαλλική καταγωγή, βουτυράτη και με πλούσια γέμιση που ξεχειλίζει. Η τυρόπιτα στο Τρομερό Παιδί ανήκει σε εκείνες τις πίτες που προσωπικά επιλέγω μετά από ξενύχτι και πραγματικά έχει λειτουργήσει σαν φάρμακο για το στομάχι κάτι πρωινά Κυριακής. Είναι σε σχήμα μισοφέγγαρου και πέρα από φέτα περιέχει τόσο ρίγανη όσο και θυμάρι, που της δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα. Εξίσου νόστιμη είναι και η κασερόπιτα που φτιάχνουν σε αυτό τον φούρνο των Ιλισιών, ενώ αξίζει να ξέρεις πως η σφολιάτα είναι δική τους και παράγεται στο εργαστήριο που υπάρχει από πίσω. Χειροποίητη με τα όλα της, δηλαδή! Φρόντισε μόνο να πας νωρίς, γιατί τελειώνουν γρήγορα. Β.Π.
Τρομερό παιδί. Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210-77.77.537