Ολοένα και πληθαίνουν τα άγνωστα υλικά στην κουζίνα, όμως εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να τα ανακαλύπτουμε και να στα παρουσιάζουμε.
Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το marmite που, αν ακολουθείς food bloggers, ιδιαίτερα στο εξωτερικό και παρακολουθείς τα social, μπορεί να έχεις πετύχει κάπου.
Το marmite είναι στην ουσία ένα αλειφόμενο προϊόν που παρασκευάζεται από εκχύλισμα μαγιάς, ένα παραπροϊόν της ζυθοποιίας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάποιες άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία (αν και εκεί υπάρχει και παρόμοιο προϊόν που ονομάζεται Vegemite).
Υπάρχει στο εμπόριο με ένα σκούρο, καφέ χρώμα, σχεδόν μαύρο. Έχει παχύρρευστη και κολλώδη υφή και πολύ έντονη, umami γεύση.
Συχνά αλείφεται σε ψωμί ή τοστ (συχνά με βούτυρο) ή προστίθεται σε διάφορες συνταγές για έξτρα νοστιμιά. Συνήθως σε σούπες, σάλτσες και μαρινάδες.
Λέγεται ότι δημιουργήθηκε αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία, όταν οι παραγωγοί μπίρας ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα μαγιάς που πετιόταν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο.
Η έντονη γεύση που διχάζει
Παρότι αποτελεί μεταξύ άλλων ένα spread, το marmite έχει αλμυρή και πικάντικη γεύση, πολύ δυνατή και πολλοί την περιγράφουν σαν πολύ αλμυρή, πικρή και καυτερή γεύση. Ακόμη και η μυρωδιά του σου θυμίζει τη διαδικασία της ζύμωσης και αρκετοί τη βρίσκουν δυσάρεστη. Οι Βρετανοί βέβαια συνήθως το θεωρών τη δική τους comfort γεύση που δίνει νοστιμιά στο φαγητό.
Η γεύση του marmite διχάζει έντονα τους ανθρώπους. Είναι τόσο χαρακτηριστική που έχει δημιουργηθεί και το γνωστό σλόγκαν: «Love it, or hate it».
Πάντως, έχει και πλούσια διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως σε Β12. Θα το δοκίμαζες;