Αν αγαπάς τις πικάντικες γεύσεις, τότε μάλλον γνωρίζεις ήδη τη harissa, πολύ πιθανό να έχει βρει και μία θέση στο ντουλάπι σου και να βγαίνει από εκεί συχνά πυκνά για να κάνει παρέα κυρίως σε κρεατικά, όταν θέλεις να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα.
Στην πραγματικότητα, η harissa είναι μία πάστα τσίλι, γνωστή παγκοσμίως ως μία από τις πιο καυτερές σάλτσες που προορίζεται για γερά στομάχια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η λέξη harissa μάλιστα, μεταφράζεται ως «συνθλίβω» και παραδοσιακά παρασκευάζεται με αποξηραμένες ή φρέσκες πιπεριές τσίλι, κύμινο, κόλιανδρο, σκόρδο, κύμινο, αλάτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τη συναντάμε στις κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Τυνησία - απ’ όπου και κρατούν οι ρίζες της -, η Λιβύη, η Αλγερία και το Μαρόκο. Η εξάπλωση της harissa επηρέασε σημαντικά τις τοπικές κουζίνες, οι οποίες, ανάλογα με την εκάστοτε κουλτούρα, δημιούργησαν διάφορες, ελαφρώς διαφοροποιημένες εκδοχές της. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, η harissa φτιάχνεται με την προσθήκη λεμονιού.
Πού μπορείς να τη βρεις
Η harissa απλώνεται στα ράφια των καταστημάτων με ethnic προϊόντα και φυσικά σε καταστήματα και αγορές με μπαχαρικά. Παρ’ όλα αυτά, αν είσαι μεγάλος fan μπορείς να τη φτιάξεις εύκολα ακόμη και στο σπίτι σου. Πώς; Με υλικά που είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη στο ντουλάπι σου:
- 7 πιπεριές τσίλι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
- 4-5 σκελίδες σκόρδου
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. αλάτι ή ανάλογα με τη γεύση
Διαδικασία
- Για τη σπιτική harissa, καθαρίζουμε τις πιπεριές, αφαιρώντας κοτσάνια και σπόρια.
- Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τις αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο με το κύμινο και τον ξερό κόλιανδρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην καούν. Όταν τα μπαχαρικά βγάλουν τα αρώματά τους (περίπου σε 3 λεπτά), τα βγάζουμε από το τηγάνι.
- Σουρώνουμε τις πιπεριές, τις βάζουμε στον πολυκόφτη με το ελαιόλαδο, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη πάστα.
- Αν θέλουμε, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε χυμό από 1 λεμόνι, δυόσμο φρέσκο ή αποξηραμενο, κόλιανδρο φρέσκο, πιπέρι καγιέν ή πάπρικα.
Πώς να τη χρησιμοποιήσεις
Γευστικά, η harissa μπορεί να δώσει σπιρτάδα και χαρακτήρα ακόμη και σε πιο ουδέτερες συνταγές και να ταιριάξει με υλικά από κοτόπουλο και άλλα κρεατικά, μέχρι ψάρι.
Μπορείς να τη σερβίρεις παρέα με ψητό κρέας, πουλερικά ή πατάτες, να την προσθέσεις σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ντιπ όπως το χούμους, ακόμη και σε συνταγές με αυγά – ταιριάζει πολύ με scrambled -, αλλά και να τη βάλεις σε ένα σάντουιτς με ψητά λαχανικά ή με αλλαντικά, για να δώσεις μια σπιρτάδα στη γεύση.
Συμβουλή μας, να προσέξεις την ποσότητα, ώστε το αποτέλεσμα να σε ευχαριστεί και να μην είναι σκέτη φωτιά!