Σίγουρα έχεις πετύχει κάπου ένα από αυτά τα βίντεο που ένας δημοσιογράφος βγαίνει στον δρόμο για να ρωτήσει τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και πολλοί μπερδεύουν τα ιστορικά γεγονότα της ημέρας με αυτά της 25ης Μαρτίου. Κάτι τέτοιο μάλλον συμβαίνει και με το έθιμο που έχει να κάνει με το φαγητό που φτιάχνουμε αυτή τη μέρα και η αλήθεια είναι πως μπερδεύονται πολλοί. Τρώμε ή δεν τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου τελικά;
Η απάντηση είναι «όχι»! Παραδοσιακά ο μπακαλιάρος καταναλώνεται την 25η Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αν και η 25η Μαρτίου πέφτει εντός της Σαρακοστής, δηλαδή εν μέσω αυστηρής νηστείας, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, για να τιμήσουμε αυτό το χαρμόσυνο για την ορθοδοξία γεγονός. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά πάλι, επικράτησε στο τραπέζι αυτής της μέρας και αποτελεί παράδοση εκατοντάδων χρόνων, καθώς ο παστός μπακαλιάρος ήταν φθηνός, εύκολος στη μεταφορά και τη διατήρηση του και συνεπώς προσβάσιμος σε όλους.
Η 28η Οκτωβρίου, από την άλλη, δεν έχει κάποια θρησκευτική διάσταση, ούτε και κάποιο συγκεκριμένο φαγητό ως έθιμο. Άτυπα όμως, πολλοί έχουν επιλέξει να απολαμβάνουν τον τραγανό, τηγανητό μπακαλιάρο μαζί με τη σκορδαλιά και τότε, συνδυάζοντας ουσιαστικά αυτό το πιάτο και με τις δύο μεγάλες εθνικές γιορτές. Εντάξει, εδώ που τα λέμε, είναι τόσο νόστιμος που είναι κρίμα να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε μία και μόνο μέρα!