Μπορεί να γύρισες από τις διακοπές, να περιμένεις ακόμη να κάνεις την εξόρμησή σου, ή για κάποιο λόγο όλο αυτό το project φέτος να μη βγήκε. Κι όμως, δεν είναι κλισέ να πούμε ότι ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι απολαυστικός, αφού οι ρυθμοί πέφτουν, η κίνηση μειώνεται, όμως, ειδικά τώρα που σιγά - σιγά και αυτός ο μήνας φτάνει στο τέλος του, σίγουρα βρίσκεις επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό και βόλτα που σε κάνουν να νιώθεις ξεγνοιασιά και χαλάρωση.

Κάποια μαγαζιά μάλιστα, φροντίζουν να σε ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά, μέσα από τις συνταγές, τα προϊόντα που χρησιμοποιούν και βέβαια την ατμόσφαιρά τους. Εδώ λοιπόν συγκεντρώσαμε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που εμπνέονται από την πλούσια γαστρονομία των νησιών μας και μας ταξιδεύουν με τις γεύσεις τους.

Γράφουν οι: Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Βασίλης Ρούκας, Μάρω Σενετάκη 

Αλάργα

Αλάργα

Αλάργα

Εκεί, στην πλατεία του Υμηττού, που ίσως κατά τα άλλα να μη βρίσκεις πολλούς λόγους για να πας, υπάρχει ένα παραδοσιακό ρακάδικο που αξίζει την επίσκεψή σου. Ρακάδικο είπα, ξέρεις λοιπόν σε ποιο νησί ταξιδεύουμε. Και όντως, κάπως σε ταξιδεύει αυτό το μαγαζί. Απ’ εξω θα σου τραβήξει την προσοχή με τα κίτρινα παραθυρόφυλλα, τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, τα κλασικά της ταβέρνας, τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τους ήχους κρητικής μουσικής. Φυσικά, και θα ξεκινήσεις με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές με μπόλικο τριμμένο τυρί από πάνω, παρέα με μία τυροκαυτερή και για τη συνέχεια θα δοκιμάσεις νοστιμότατη κουκουβάγια (ντάκο, δηλαδή) με γαλομυζήθρα και τριμμένη ντομάτα και παξιμάδι ψημένο σε ξυλόφουρνο, ζουμερό τσιγαριαστό αρνί με τσιπς πατάτας - μία πιο σύγχρονη πινελιά -, αλλά και κόκκορα κοκκινιστό με ξινόχοντρο, μελιτζάνα και φέτα. Και, αλίμονο, τα ποτηράκια με τη ρακή όλο και γεμίζουν. Γ.Π. 

Αλάργα. Αμισού 1, Υμηττός, τηλ. 210-76.22.392

Λέσβος

Λέσβος Εξάρχεια

Οι Μυτιληνιοί αδελφοί Γραμμέλη ξεκίνησαν το 1960, μια ιστορία που συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι σήμερα, στα χέρια του συμπατριώτη και πρώην θαμώνα της Λέσβου, του Μιχάλη Γιανέλλη. Από τα τραπέζια της έχουν περάσει η Σωτηρία Μπέλλου, ο Θανάσης Βέγγος, ο Ζαμπέτας, ο Ξανθόπουλος αλλά και όλοι οι παλιοί Μυτιληνιοί που κατέβαιναν στην Αθήνα για μια νέα τύχη. Στο πιο παλιό και σταθερή αξία ουζερί του κέντρου, γίνεται χαμός όλες τις ώρες της ημέρας, το πεζοδρόμιο μοσχοβολά γλυκάνισο και χταπόδι στα κάρβουνα με φόντο ένα απείραχτο σκηνικό με τα παλιά μωσαϊκά, τις βιενέζικες καρέκλες, το ποδήλατο που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των θαμώνων, το πάνθεον των ούζων από τη Μυτιλήνη στην προθήκη, το χαρακτηριστικό ζωγραφιστό χταπόδι της τζαμαρίας. Φρέσκα όστρακα όταν υπάρχουν, καυτή, βελούδινη φάβα με μπόλικο κρεμμύδι, τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες με ζωντανό εντός τους το κολοκυθάκι, άπαιχτο χταπόδι. Τη Λέσβο θα την αγαπήσεις για την τηγανητή σουπιά της που σβήνει με ξύδι, παλιά συνταγή του νησιού, για το αλάφωτο, σοφό τηγάνι της, αλλά και γιατί δεν περιφρονεί τη νοστιμιά των ταπεινών ψαριών που ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, θα μπουν στη σχάρα ή στο τηγάνι. Πού αλλού θα βρεις λούτσο, ζαργάνα και γοπάκι; Αλλά και για τα άπαιχτα παστά που ζωντανεύουν τις τσιπουροποσίες. Η γλυκιά λακέρδα και ο κολιός γίνονται εδώ, στον πιο ανυπέρβλητο μεζέ, σαν ταξίδι που θα σε διακτονίσει στο νησί που περισσότερο από όλα, παίζει στα δάχτυλα το ούζο και τον μεζέ. Ε.Π.

Λέσβος. Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.14.525

Πελεκάνος

Πελεκάνος

Ο Πελεκάνος έκανε την εμφάνισή του φέτος στον Κεραμεικό και, παρότι είναι ένα παραδοσιακό ουζερί, έκανε τον γύρο του Instagram, με stories και posts από τους μεζέδες του που σερβίρονται πάνω στο κλασικό χαρτί από ιχθυοπωλείο, που χρησιμοποιείται εκεί ως τραπεζομάντιλο. Η θάλασσα κυριαρχεί παντού. Από τη διακόσμηση με το λευκό και το γαλάζιο, μέχρι τα πιάτα. Το μαγαζί άλλωστε έχει το όνομα του ιχθυοπωλείου της οικογένειας του ιδιοκτήτη στην Τήνο. Και κάπως έτσι ενώ είσαι στην Αθήνα νιώθεις λίγο σαν να παίρνεις μία γεύση από το νησί. Επίσης, όλα έρχονται από εκεί, ακόμη και τα λαχανικά, από μικρούς παραγωγούς, γνωστούς της οικογένειας. Θα φας βελούδινη ταραμοσαλάτα, τραγανούς ψαροκεφτέδες από μπακαλιάρο και σκορπίνα, μικρά ψάρια ψητά στα κάρβουνα, ντομάτες τηγανητές με ταραμά που φτιάχνουν στις Κυκλάδες, και όταν είναι η εποχή τους αγκινάρες Τήνου μαγειρευτές. Αυτή την εποχή κάνουν και ωραία μύδια με γαρίδες και κολοκυθάκια σε ζωμό από βραστόψαρα. Και βέβαια το τέλειο τυρί, το καρίκι Τήνου. Γ.Π.

Πελεκάνος. Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, τηλ. 213-046.7173

Ακρί

Σε αυτή την ψαροταβέρνα της Πειραϊκής οι ιδιοκτήτες έχουν βάλει στόχο να σε ταξιδέψουν στο νησί τους με κάθε τρόπο. Από τη μία το όνομα του μαγαζιού που βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν της ομώνυμης γειτονιάς στην Αγία Μαρίνα της Κάσου, από την άλλη η διακόσμηση που θυμίζει ταβέρνα σε νησί, δεν θέλεις πολύ να ξεχαστείς - όρεξη να υπάρχει! Πέρα από τον χώρο όμως, αυτό που θα εκτιμήσεις περισσότερο εδώ είναι το φαγητό. Εννοείται ότι θα παραγγείλεις φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις και τις δύο τοπικές σπεσιαλιτέ για τις οποίες φημίζεται το Ακρί: τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια που ξεχωρίζουν για το μικρό τους μέγεθος, σαν μπουκίτσες, και απαιτούν ιδιαίτερη μαεστρία στο τύλιγμα, αλλά και οι μακαρούνες με σιτάκα - το ντόπιο, κρεμώδες τυρί της Κάσου. Μ.Σ.

Ακρί. Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, τηλ. 210-41.80.110

Λέσβιον, Γαλάτσι

Λέσβιον Γαλάτσι

Ουζερί το Λέσβιον

Σ’ αυτές εδώ τις ανηφοριές του Γαλατσίου, κάποτε ήταν μια φτωχική παραγκούπολη, τα Καραγιαννέικα, καταφύγιο κάθε Μυτιληνιού που αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Ο Περικλής, ήρθε μικρός στην Αθήνα, διέγραψε τον δικό του κύκλο στη βιοπάλη, κάποτε πήρε το καφενείο του νονού του, δουλεύοντας παράλληλα σαν μαρμαράς. Οι καιροί άλλαξαν, μαζί και το «Λέσβιον» καφενείο, που πια είναι μια περιώνυμη, ξακουστή ταβέρνα. Μόνο οι περίτεχνες διακοσμητικές συνθέσεις από πλακάκια θυμίζουν την παλιά δουλειά του αφεντικού, που σαν έρθεις, μάλλον θα τον βρεις να τηγανίζει στο γκάζι τα διάσημα κεφτεδάκια του, τα οποία θα πάρεις, ακόμη και αν η θάλασσα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι σου. Ο Μυτιληνιός ξέρει από ουζομεζέ και μόνος του φτιάχνει τη λουκούμι-λακέρδα, μόνος του παστώνει το ρείκι, την παλαμίδα και τη σαρδέλα, ανάλογα με την εποχή. Μαστιχωτό, λιτό και απέριττο χταπόδι στα κάρβουνα, που προηγουμένως λιάζεται σε όσον ήλιο περνά ανάμεσα από τις πολλές πια, πολυκατοικίες της γειτονιάς. Μύδια αχνιστά, μόνο με το ζουμάκι τους και λίγο ελαιόλαδο, σουπιά ψημένη στα κάρβουνα με το μελάνι της. Ψαράκια ημέρας στο πιο αιθέριο τηγάνι, κουτσομουρίτσα και γαβράκι, άπαιχτο καλαμαράκι και ονειρεμένη τηγανητή πατάτα. Ο Περικλής, όμως, διαθέτει και μεγάλο ταλέντο στα όσπρια. Κάθε μέρα και αλλιώς, σε μια άλλη συνταγή. Τελειώνεις με γιαουρτάκι και σπιτικό γλυκό του κουταλιού, κυρίως, όμως, με τις ιστορίες του Περικλή, που ξέρει συναρπαστικά να σε ταξιδεύει σε μια παλιά Ελλάδα του μόχθου, στα δύσκολα που ξεπερνιούνται όταν έχεις όρεξη και μεράκι. Να γιατί όλοι τον αγαπάνε και δεν βρίσκεις εύκολα τραπέζι. Ε.Π.

Λέσβιον. Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ.: 210-29.23.689

Μαζωμός

Μαζωμός

Μαζωμός

Ο Μαζωμός είναι η ταβέρνα που πρέπει να επισκεφθείς αν θέλεις να πάρεις μια γεύση από Νάξο. Με ζηλευτή κτηνοτροφία, η κουζίνα της Νάξου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, αφού περιλαμβάνει πολλές συνταγές με κρέας, ενώ περίφημα είναι και τα τυριά της. Σε αυτές τις βάσεις λοιπόν, κινείται και η κουζίνα στον Μαζωμό στο Χαλάνδρι. Θα σε καλωσορίσουν με ρακή και στη συνέχεια σειρά έχουν τα ναξιώτικα τυριά - αρσενικό, γραβιέρα, ανθότυρο, ξινότυρο - που έρχονται απευθείας από το νησί. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις και κολοκυθοπαστίτσα Απεράθου με γλυκιά κολοκύθα και καυτερή πιπεριά, αλλά και γαρδουμάκια απεραθίτικα, ενώ στα κυρίως προτίμησε αρνάκι ή κατσικάκι που το κάνουν λουκούμι. Μ.Σ.

Μαζωμός. Αγ. Γεωργίου 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-80.35.800

Μίτος

Μίτος

Το συγκεκριμένο μαγαζί - αν δεν το ψάχνεις το ζήτημα - το πιο πιθανό είναι να μην το ξέρεις. Εκτός αν το ψάχνεις και έχεις γυρίσει όλα τα παραδοσιακά καφενεία - μεζεδοπωλεία της Αθήνας, ή μένεις στην Καλλιθέα. Και όμως, εκεί υπάρχει ένα κρυμμένο διαμαντάκι που αξίζει να ανακαλύψεις αν σου αρέσει αυτό το στυλ εξόδου και η κρητική φιλοξενία, που πάει πακέτο με τα μεζεδάκια της. Είναι κάπως μακριά από το κέντρο της Καλλιθέας και σε ένα στενό όπου θα δεις μόνο πολυκατοικίες. Ήσυχο και αυθεντικό, αξίζει να το επισκεφθείς. Με την πρώτη ματιά βλέπεις ένα ξεκάθαρο αθηναϊκό καφενείο, που συναντάς στις διάφορες συνοικίες της πόλης. Με γνήσια κρητική διακόσμηση βέβαια. Και στη συνέχεια συνειδητοποιείς ότι από την κουζίνα βγαίνουν μικροί θησαυροί. Ίσως δεις κάπου και τον Μανώλη, τον ιδιοκτήτη να καλωσορίζει τους θαμώνες. Ας περάσουμε όμως στα σημαντικά: τραγανά και νοστιμότατα μυζηθροπιτάκια που σερβίρονται με μέλι φυσικά, κλασικός ντάκος με φέτα, τέλειοι και μπαμπάτσικοι κεφτέδες από προβατίνα, στιφάδο, ζυγούρι με πιλάφι, μακαρόνια ή ξινόχοντρο με τριμμένο ανθότυρο, τσιγαριστό με γίδα αλλά και κλασική ρεβιθάδα. Όλα νοστιμότατα. Δίπλα σου όλοι θα τσουγκρίζουν και θα φωνάζουν τον Μανώλη για να τσουγκρίσουν μαζί του. Γ.Π. 

Μίτος. Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ. 210-9510134

Meigma

Meigma

Meigma

Άλλο ένα κλασικό μεζεδοπωλείο του Κεραμεικού που ξεπήδησε φέτος από μία γνώριμη φυσιογνωμία, τη Μαρίνα Χρονά η οποία μας σύστησε αρχικά το Ρίνι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η νέα της πρόταση τώρα είναι ακόμα πιο comfort και εμπνέεται από πολλές διαφορετικές κουζίνες, από ελληνικά νησιά, μέχρι διεθνείς γεύσεις που για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους η Μαρίνα αγαπά και έβαλε στο μενού. Όπως η ρώσικη σαλάτα που είναι συνταγή της Ρωσίδας μητέρας της. Ας πάμε όμως στα του νησιού. Θα βρεις όμως και πατάτες με στάκα, ελληνική καπνιστή πανσέτα και τηγανητό αυγό και βλήτα με ξίγαλο Σητείας. Γ.Π. 

Meigma. Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.52.094

Αμοργιανό Πέρασμα

Δίπλα στον σταθμό της Καλλιθέας βρίσκεται ένα μεζεδοπωλείο με χρώματα, αρώματα και γεύσεις Κυκλάδων. Είναι το περίφημο Αμοργιανό Πέρασμα. Ένα στέκι με νόστιμους μεζέδες, ωραίο κρασί και ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Εκεί θα βρεις οικονομικά και χειροποίητα πιάτα που φτιάχνονται από υλικά ντόπιων Ελλήνων παραγωγών όπως το λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και φέτα, η ομελέτα με απάκι που μοσχοβολά Κρήτη, ή το τραγανό τυροπιτάρι με μέλι. Σου τρέχουν ήδη τα σάλια; Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις τους κολοκυθοκεφτέδες και θα με θυμηθείς. Β.Ρ.

Aμοργιανό Πέρασμα. Σιβιτανίδου 51, Καλλιθέα, τηλ. 210-95.92.080