Το ούζο και το τσίπουρο είναι δύο από τα πιο εμβληματικά ελληνικά αποστάγματα. Το ούζο, με τα αρώματα γλυκάνισου και βοτάνων, φέρνει στο τραπέζι έναν αιθέριο χαρακτήρα και μια δροσερή αίσθηση που σε ταξιδεύει με την πρώτη γουλιά. Το τσίπουρο, πιο στιβαρό και βαθύ, φτιαγμένο από την απόσταξη στέμφυλων, κουβαλάει μαζί του την ένταση της γης και την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Και τα δύο έχουν συνδεθεί με τον πιο όμορφο ελληνικό τρόπο σερβιρίσματος: με μεζέδες στο κέντρο του τραπεζιού, μοιρασμένους μεταξύ φίλων. Τα γέλια, οι προπόσεις και η αίσθηση της παρέας χτίζουν αναμνήσεις γύρω από ένα ποτήρι, κάνοντας το απόσταγμα που επιλέγεις κάτι περισσότερο από ένα απλό ποτό.

Ούζο: Η αύρα της θάλασσας σε κάθε γουλιά

Αν το καλοκαίρι σε βρίσκει σε κάποια παραλία, με το θαλασσινό αεράκι να σε δροσίζει, τότε το ούζο είναι σχεδόν μονόδρομος. Η ελαφριά και αρωματική γεύση του ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινούς μεζέδες: λιαστά χταπόδια, σουπιές στα κάρβουνα, τηγανητές αθερίνες, ταραμά, ψητές σαρδέλες με χοντρό αλάτι.

Το ούζο δένει με τη θάλασσα όσο λίγα αποστάγματα στον κόσμο, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που οι τουρίστες το έχουν συνδέσει άρρηκτα με την ελληνική γαστρονομία.

Τσίπουρο: Το καλοκαίρι στο χωριό έχει δικό του πρωταγωνιστή

Από την άλλη, το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο νησί και ακρογιαλιά. Είναι και τα πεζοδρόμια των χωριών που ζωντανεύουν, τα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο, οι παρέες στο καφενείο με ήχους από τρεχούμενα νερά. Εκεί, το τσίπουρο έχει την τιμητική του. Με πάγο, το τσίπουρο συνοδεύει εξαιρετικά ντολμαδάκια, λαχανόπιτες, γαλοτύρι, ελιές και ντομάτα, ακόμη και το κρύο αρνί που περίσσεψε από το χθεσινό γλέντι στην πλατεία.

Αν επιλέξεις τσίπουρο με γλυκάνισο, γίνεται η ιδανική επιλογή όλων των μεζέδων. Το τσίπουρο είναι το απόσταγμα που χωράει στον ήλιο της πλατείας, στον ίσκιο της αυλής και στα καλοκαιρινά βράδια με φίλους που κρατάνε ως αργά.

Τσίπουρο


Ούζο ή τσίπουρο λοιπόν;

Η απάντηση είναι απλή: το καλοκαίρι τα χωράει και τα δύο. Το ούζο έχει την αύρα της θάλασσας, το τσίπουρο έχει τη δύναμη του βουνού και της παράδοσης. Αν είσαι σε παραλία, με θαλασσινά και ήλιο, άνοιξε ένα ούζο. Αν βρίσκεσαι σε χωριό, σε ένα τραπέζι με παραδοσιακούς μεζέδες, το τσίπουρο είναι αυτό που θα δώσει τον τόνο στην παρέα.

Αυτό που έχει σημασία στο ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο τι θα επιλέξεις, αλλά με ποιους θα το μοιραστείς. Γιατί είτε έχεις στο ποτήρι σου ούζο είτε τσίπουρο, αυτό που μετράει είναι οι στιγμές που δημιουργούνται γύρω από το τραπέζι, εκεί όπου η Ελλάδα αποκαλύπτεται σε κάθε γουλιά.