
Το κυδώνι είναι από εκείνα τα φρούτα που δεν πρέπει να αφήσεις κανένα του κομμάτι ανεκμετάλλευτο. Ακόμη και τα κουκούτσια, οι φλούδες και το κοτσάνι του, τα οποία έχουν πολλή πηκτίνη - όπως συμβαίνει και με τα μήλα - θα σε βοηθήσουν ώστε να φτιάξεις την τέλεια μαρμελάδα.
Αφού λοιπόν καθαρίσεις τα κυδώνια και κόψεις τη σάρκα τους σε κομμάτια, θα τυλίξεις όσα θεωρείς ότι είναι για «πέταμα» - κουκούτσια, φλούδες, κοτσάνια - σε ένα τουλπάνι. Η μαρμελάδα θα βράσει σε μια κατσαρόλα όπου η σάρκα του κυδωνιού και το τουλπάνι θα είναι μαζί.
Για να καταλάβεις πότε έχει δέσει η μαρμελάδα, θα κάνεις το κλασικό τεστ, βάζοντας μια κουταλιά από τη μαρμελάδα σε ένα κρύο πιάτο. Στη συνέχεια, θα γείρεις λίγο και θα περάσεις το δάκτυλό σου κάνοντας μια γραμμή ανάμεσα στη μαρμελάδα. Αν η μαρμελάδα έχει δέσει, τότε τα υγρά δε θα επιστρέψουν προς το κενό ώστε να το καλύψουν.
Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνεις να κρυώσει και την αποθηκεύεις σε αποστειρωμένα βάζα.
για 2 βάζα των 400 ml
- 1 κιλό κυδώνια, καθαρισμένα
- 750 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- χυμό από 1 λεμόνι
- Για τη μαρμελάδα κυδώνι, πρώτα αποστειρώνουμε τα βάζα: Πλένουμε καλά τα βάζα και τα τοποθετούμε στον φούρνο στους 120°C για 10-20 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώνουν όσο ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα.
- Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό εσωτερικό τους. Τα κουκούτσια και τις φλούδες τα τυλίγουμε σε τουλπάνι.
- Βάζουμε τα κυδώνια και το τουλπάνι σε μία κατσαρόλα με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε όσο μπορούμε το τουλπάνι μέσα στην κατσαρόλα και το αποσύρουμε.
- Πολτοποιούμε τα κυδώνια με ραβδομπλέντερ, να γίνουν πουρές και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για λίγα λεπτά, μέχρι γίνει πιο πηχτό το μείγμα μας.
- Όταν αντιληφθούμε ότι η μαρμελάδα έδεσε, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει πριν τη βάλουμε στα αποστειρωμένα βάζα.