Στην εύφορη γη της Νάξου ένα δέντρο δίνει προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό πλούτο του νησιού. Η κιτριά ανήκει στην ευωδιαστή οικογένεια των εσπεριδοειδών. Το απόσταγμα που βγαίνει από τα φύλλα της είναι η βασική ύλη για το κίτρο, το ονομαστό λικέρ του νησιού, που έχει ονομαστεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
Έτσι, η ομάδα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» δεν γινόταν να μην επισκεφτεί το χωριό Χαλκί στη Νάξο και την ποτοποιία Βαλληνδρά, που λειτουργεί από το 1896 με ιδρυτή τον Μάρκο Βαλληνδρά. Τώρα στα ηνία βρίσκεται η Ειρήνη Φραγκουδάκη, που ανήκει στη 4η γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά και μίλησε για την ιστορία αυτού του αποστάγματος καθώς και τη διαδικασία παραγωγής του.
«Διαθέτει ιδιαίτερο άρωμα η συγκεκριμένη ποικιλία στη Νάξο και γι' αυτό μπορεί να φτιάχνει τόσο ξεχωριστό λικέρ», διευκρίνισε στην κάμερα της εκπομπής η Ειρήνη. Ακόμη, εξήγησε πως όλα έχουν μείνει όπως στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και ο άμβυκας που λειτουργεί από το 1862, είναι ο ίδιος με σήμερα και εκεί πραγματοποιούν την απόσταξη.
«Εδώ φτιάχνουμε τρία διαφορετικά είδη κίτρου, τα οποία προκύπτουν σε διαφορετικά χρώματα γιατί έχουν διαφορά στην περιεκτικότητα στο αλκοόλ και στην ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Συγκεκριμένα, το πράσινο είναι το πιο γλυκό και το πιο ελαφρύ, ενώ ο κόσμος φαίνεται ότι το προτιμάει λόγω χρώματος», είπαν οι άνθρωποι της ποτοποιίας.
Τέλος, ο Κωστής Βινάκος, υπεύθυνος της καλλιέργειας, επισήμανε τη σημασία της πρώτης ύλης και τη δυσκολία της καλλιέργειας του συγκεκριμένου δέντρου, καθώς ο στόχος είναι τα φύλλα και όχι η καρποφορία, γι' αυτό και πρέπει να προστατεύονται από τον αέρα και άλλους φυσικούς παράγοντες.