«Φυσικά κρασιά» ή αλλιώς ήπιας παρέμβασης ή «raw wine», όπως και να τα ονομάσεις ένα είναι το σίγουρο: Αποτελούν τη νέα τάση στον οινικό κόσμο και κατακτούν όλο και μεγαλύτερο έδαφος σταδιακά. Στην ουσία πρόκειται για κρασιά, για τα οποία στο αμπέλι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και γενικότερα συνθετικά σκευάσματα, οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά και συνήθως επιλέγονται τοπικές ποικιλίες και ξηρική καλλιέργεια. Ακόμα είναι κρασιά που δεν φιλτράρονται ή αν συμβεί αυτό, γίνεται ήπια, εξού και η ονομασία τους. Τέλος, δεν περιέχουν θειώδη, το κύριο συντηρητικό των κρασιών, για αυτό και δεν είναι κρασιά που παλαιώνουν και αντέχουν στο χρόνο. 

Για αυτό δεν γινόταν να μην μελετήσουμε τι γίνεται στον ελλαδικό χώρο και να δούμε ποιες ποικιλίες ξεχωρίζουν και τι κρασιά δημιουργούν. 12 επομένως ετικέτες για να ανακαλύψεις εκείνη που είναι πιο κοντά στα γούστα σου. 

ΕΟΣ Σάμου Άθικτος Οίνος “Ερημίτης” 2022, Μοσχάτο, Σάμος

Ερημίτης 2022

Σε ένα αμπελοτόπι στα 600 μέτρα στη Σάμο, γεννιέται ο Άθικτος Ερημίτης που δεν κραυγάζει αλλά ψιθυρίζει γοητευτικά. Ένα Μοσχάτο φυσικής οινοποίησης, που δεν δέχεται καμιά «παρέμβαση». Πορτοκαλοκίτρινο στο ποτήρι, ξεδιπλώνει αρώματα από γλυκό πορτοκάλι και περγαμόντο, κερήθρα και χαμομήλι – σαν βόλτα σε παλιό σαμιώτικο καφενείο. Στο στόμα, το κρασί έχει σώμα γεμάτο με ευχάριστη οξύτητα και μια σχεδόν μεταλλική αίσθηση που διαρκεί. Ταιριάζει με λεμονάτο ριζότο με καπνιστό χέλι αλλά και με μπακαλιάρο με σάλτσα αρωματισμένη με σαφράν. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 20€

Oenos Natural – Limnos 2022

Oenos Natural 2022

Από τα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου και το ευλογημένο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Oenos Natural είναι ένα κρασί-χαμαιλέοντας: φυσικό, βιολογικό, και απόλυτα εκφραστικό. Οι Παντελής Τσιβόλας και Γιάννης Σαββόγλου ξέρουν το σταφύλι τους όσο λίγοι και το αφήνουν να «μιλήσει» χωρίς θειώδη και παρεμβάσεις. Στο ποτήρι, λεμονί και ζωηρό, αναδίνει αρώματα ώριμων ροδάκινων, περγαμόντου, βοτάνων και νότες ανθικές. Στο στόμα είναι πληθωρικό, ζωηρό και ταυτόχρονα ισορροπημένο με επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει ψητές γαρίδες με φρέσκα μυρωδικά ή ένα τραγανό φρικασέ με άνηθο. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 13€

Σαββατιανό Naturally 2024 – Παπαγιαννάκος

Σαββατιανό Naturally 2024

Το πιο «καθαρό» πρόσωπο του Σαββατιανού γεννιέται στον ήλιο της Νοτιοανατολικής Αττικής, από 70χρονα ξερικά αμπέλια, στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της χώρας. Το Naturally του Βασίλη Παπαγιαννάκου είναι ένας ύμνος στην απλότητα και τη φινέτσα: χωρίς φίλτρα, χωρίς θειώδη, με μόνο σύμμαχο τις γηγενείς ζύμες και τη σοφία του χρόνου. Κίτρινο-λεμονί, με τραγανή οξύτητα και φίνα βοτανικά αρώματα, θυμίζει ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ξύσμα εσπεριδοειδών. Ταίρι ιδανικό για τάρτα με κατσικίσιο τυρί και μυρωδικά, θαλασσινά ceviche ή ένα κλασικό κοτόπουλο λεμονάτο με baby πατάτες. Ένα Σαββατιανό που δεν φοβάται να δείξει χαρακτήρα – αληθινό, ειλικρινές και βαθιά μεσογειακό. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 13,40€

Savatiano Yellow 2024 – Οινοποιείο Νικολού

Savatiano Yellow 2024

Ένα Σαββατιανό αλλιώτικο, ανεπιτήδευτο και βαθιά εκφραστικό. Το Yellow του Νικολού απογυμνώνει την ποικιλία από τεχνητές κατεργασίες, χωρίς φίλτρα, χωρίς θειώδη, με μοναδικό οδηγό τη φυσική ροή της ζύμωσης. Ένα κρασί που στη μύτη ξεσπούν αρώματα τροπικών φρούτων, μαρμελάδας εσπεριδοειδών και γλυκό του κουταλιού – σαν ένα πλούσιο brunch σε εξοχική αυλή. Το στόμα είναι γεμάτο, με λιπαρότητα και γευστική πολυπλοκότητα που καλεί για συνοδεία  γεμιστές ντομάτες φούρνου, μπλε τυριά, βραστά κρεατικά ή ακόμα και sushi με sweet-chili. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 19,50€

Ζουμπεράκης / Oenos Nature 2023 – Βιδιανό

Ζουμπεράκης 2023

Ένα λεμονί κρητικό κρασί με χρυσαφιές ανταύγειες που εκφράζει την αυθεντική ρεθυμνιώτικη γη. Αφιλτράριστο, χωρίς καμία παρέμβαση, το κρασί αυτό κουβαλάει τη δύναμη του τόπου και την ηρεμία του χρόνου. Φρουτώδη αρώματα ώριμου βερίκοκου, εσπεριδοειδών και μελιού ξεπροβάλλουν από το ποτήρι, μαζί με διακριτικές νότες ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι στρογγυλό αλλά και νευρικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μια επίγευση που γλιστράει αργά, σαν ρυάκι μέσα σε βραχώδες τοπίο. Συνοδεύει εξαιρετικά χοιρινό με κυδώνια, σπαράγγια με αυγολέμονο, αρνίσια παϊδάκια αλλά και χταποδάκι με φάβα. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 15€

Chardonnay The Knack Project 2022 – Αττική

The Knack 2022

Ιδιαίτερο Chardonnay, οινοποιημένο με γηγενείς ζύμες, ζυμώνει με τα στέμφυλα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια ξεκουράζεται για 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, αποκτώντας βάθος, χαρακτήρα και  πολυπλοκότητα. Το χρώμα του είναι λεμονί με χρυσαφένιες ανταύγειες, ενώ η μύτη του εντυπωσιάζει με αρώματα  ζαχαρωμένης φλούδας πορτοκαλιού, μέλι, βανίλια και νότες βοτάνων. Στο στόμα είναι στιβαρό με μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνοδεύει τέλεια πατέ foie gras, λευκά κρέατα με βουτυράτες σάλτσες αλλά και κριθαράκι με γαρίδες, ντοματένια σάλτσα και βασιλικό. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 26€

Abraam’s Nature Μαλαγουζιά

Abraam's

Η Μαλαγουζιά του Abraam’s Nature δεν είναι απλώς ένα κρασί, είναι μια αληθινή ιστορία της φύσης. Αυτό το φυσικό κρασί αναδύει την αυθεντικότητα και τη δύναμη του τοπικού terroir. Η οινοποίηση γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις: ζυμώνει σε πήλινους αμφορείς, όπου παραμένει για αρκετούς μήνες, με την επιρροή της θερμοκρασίας να είναι αμελητέα – μόνο η φύση καθορίζει το αποτέλεσμα. Στη μύτη, το κρασί αναδεικνύει αρώματα κουμκουάτ, ώριμου ροδάκινου, γιασεμιού και φλούδας πορτοκαλιού, ενώ στο στόμα διατηρεί μια αίσθηση φρεσκάδας με ισχυρές τανίνες που του χαρίζουν όγκο και διάρκεια. Συνδυάζεται ιδανικά με λευκά και κόκκινα κρέατα καθώς και με πιάτα με τρούφα. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 30€

Zoum Zoum 2024,  Ζουμιάτικο, Orange wine 

Zoum Zoum

Το Zoum Zoum 2024 κάνει παγκόσμια πρεμιέρα και ξεκινά να γράφει ιστορία στις Σέρρες. Για πρώτη φορά, η σπάνια τοπική ποικιλία Ζουμιάτικο εμφιαλώνεται μονοποικιλιακά και μάλιστα με την ιδιαίτερη τεχνική της οινοποίησης με επαφή με τα στέμφυλα σε μεγάλους ιταλικούς αμφορείς. Χωρίς καθόλου προσθήκη θειωδών, αυτό το orange κρασί εντυπωσιάζει με την καθαρότητα και την αρωματική του ένταση. Πράσινο μήλο, γιασεμί και φρέσκα μεσογειακά βότανα συνθέτουν ένα αρωματικό μπουκέτο που προδιαθέτει για γαστρονομικές απολαύσεις. Στο στόμα είναι τραγανό και γεμάτο, με σχεδόν ανεπαίσθητες τανίνες που στηρίζουν τη δομή του και του δίνουν χαρακτήρα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με κοτόπουλο σχάρας, χοιρινό με εσπεριδοειδή, σοταρισμένα θαλασσινά και ψητά ψάρια. Ένα σπάνιο διαμαντάκι από τη βόρεια Ελλάδα, που αξίζει να ανακαλύψετε. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 18€

VRE Μαλαγουζιά 2024 – Κτήμα Χατζηβαρύτη

Vre 2024

Μια Μαλαγουζιά - ωδή στην αλήθεια του φρούτου και της φύσης, χωρίς μακιγιάζ, χωρίς  τεχνητή παρέμβαση. Η φυσική της ζύμωση, η απουσία φιλτραρίσματος και το ελάχιστο θειώδες την αφήνουν να εκφράσει αυθεντικά το βιολογικό terroir. Στο ποτήρι, χρυσαφένια και λαμπερή, μυρίζει φλούδα ροδάκινου, βερίκοκο, κίτρο  με νύξεις από νεκταρίνι και λευκά άνθη. Στο στόμα είναι γεμάτη αλλά κομψή, με τραγανή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά ψητή πάπια με λευκή σάλτσα, καραβίδες με φρέσκα μυρωδικά, όστρακα αλλά και ψητά λαχανικά. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 19,50€

Αιωρα Μαλαγουζιά Αμφορέας 2024 Μοσχοπολις

Αιώρα 2024

Η νέα Αιώρα Μαλαγουζιά Αμφορέας από το Οινοποιείο Μοσχόπολις απευθύνεται σε όσους λατρεύουν τα φυσικά λευκά κρασιά με έντονο χαρακτήρα. Ζύμωση και ωρίμανση για ένα μήνα σε αμφορέα, με τα στέμφυλα, χωρίς φιλτράρισμα ή θειώδη. Το αποτέλεσμα είναι μια πληθωρική, διαφορετική Μαλαγουζιά, γεμάτη προσωπικότητα. Μύτη με αρώματα από φρέσκο lime και grapefruit. Το στόμα είναι εκρηκτικό, έχει μέτριο σώμα, και τονισμένη οξύτητα. Ιδανικό με ριζότο και φινόκιο, ψητό χταπόδι, και με αρωματικά φρούτα και τυριά. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 18€