Υλικά

για μία στρογγυλή φόρμα κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 2 γεμάτες κ.σ. τυρί κρέμα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 110 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. μέλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ζέβρα κέικ πορτοκάλι - σοκολάτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε ομοιόμορφα παντού με κακάο.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  4. Ρίχνουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα, για να μη λερωθούμε, τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  5. Με κουτάλι - για να κρατήσει περισσότερο αέρα το κέικ και να βγει αφράτο - ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
  6. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά με κουτάλι το κακάο, το γάλα και το τυρί κρέμα.
  7. Ανακατεύουμε το μισό μείγμα του κέικ με το μείγμα του κακάο.
  8. Βάζουμε 2 κ.σ. από το λευκό μείγμα στο κέντρο της φόρμας και από πάνω βάζουμε 2 κ.σ. από το σοκολατένιο μείγμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας εναλλάξ κουταλιές από κάθε μείγμα, μέχρι να τελειώσουν.
  9. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα, δοκιμάζοντας αν είναι έτοιμο με μαχαίρι. Όταν βγει καθαρό, ξεφουρνίζουμε.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο

  1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το μέλι, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το περιχύσουμε με το γλάσο.