Υλικά
για μία στρογγυλή φόρμα κέικ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 αυγά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
- 1 κ.σ. γάλα
- 2 γεμάτες κ.σ. τυρί κρέμα
- 2 καψουλάκια βανιλίνης
Για το γλάσο σοκολάτας
- 110 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κ.σ. μέλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ζέβρα κέικ πορτοκάλι - σοκολάτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε ομοιόμορφα παντού με κακάο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα, για να μη λερωθούμε, τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Με κουτάλι - για να κρατήσει περισσότερο αέρα το κέικ και να βγει αφράτο - ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά με κουτάλι το κακάο, το γάλα και το τυρί κρέμα.
- Ανακατεύουμε το μισό μείγμα του κέικ με το μείγμα του κακάο.
- Βάζουμε 2 κ.σ. από το λευκό μείγμα στο κέντρο της φόρμας και από πάνω βάζουμε 2 κ.σ. από το σοκολατένιο μείγμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας εναλλάξ κουταλιές από κάθε μείγμα, μέχρι να τελειώσουν.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα, δοκιμάζοντας αν είναι έτοιμο με μαχαίρι. Όταν βγει καθαρό, ξεφουρνίζουμε.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το περιχύσουμε με το γλάσο.