Υλικά
  • 1 φλ. βούτυρο (250 γρ.) που έχει μαλακώσει
  • 2 φλ. ζάχαρη (360 γρ.) 
  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (400 γρ.)
  • 4 αυγά
  • 2 βανιλίνες
  • 3-4 κουτ. σούπας κακάο (30-40 γρ.)
  • λίγο γάλα ή νερό
  • αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ βανίλια - σοκολάτα (μαρμπρέ) προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. 
  2. Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεμένο με τις βανιλίνες και το αλάτι.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ, διαλύουμε το κακάο με το γάλα ή το νερό, ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να γίνει σαν πάστα. Προσθέτουμε το 1/3 περίπου του μείγματος του κέικ που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα σοκολατένιο μείγμα. 
  5. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι τη φόρμα μας. Τινάζουμε την περίσσεια του αλευριού και ρίχνουμε μέσα το 1/3 περίπου του λευκού μείγματος του κέικ. 
  6. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το κακάο και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λευκό μείγμα. 
  7. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και ξεκινάμε να το βυθίζουμε ξανά και ξανά ανά τακτά διαστήματα γύρω-γύρω στο μείγμα, για να αναμειχθούν ελαφρά.
  8. Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 50-60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. 
  9. Αποσύρουμε από το φούρνο και μετά από λίγα λεπτά, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. 
  10. Όταν κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια.

Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν τα 50 λεπτά για να τσεκάρουμε αν ψήθηκε το κέικ. Για να γίνει αυτό βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό. Αλλιώς, ψήνουμε για λίγο ακόμη.