Υλικά
Για τη γέμιση
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2-3 πορτοκάλια μεγάλα
- ¾ φλ. χυμό κράνμπερι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 5 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
Για τη βάση
- 235 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35 γρ. ζάχαρη άχνη
- 70 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
- αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. γάλα
Για τη μαρέγκα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ φλ. χυμό κράνμπερι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 4 ασπράδια αυγών, μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε από τη γέμιση
- Για την τάρτα με κρέμα πορτοκάλι και κράνμπερι και επικάλυψη μαρέγκας βάζουμε τη ζάχαρη σε μέτρια κατσαρόλα και ξύνουμε επάνω 2 πορτοκάλια (θα πρέπει να πάρουμε περίπου 2 κ.σ. ξύσμα) και τρίβουμε με τα χέρια να αρωματιστεί η ζάχαρη.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια, για να πάρουμε ¾ φλ. χυμό.
- Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό κράνμπερι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το αλάτι, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τους χυμούς και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα και να στέκεται στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού, για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε το βούτυρο σε μπολ και ρίχνουμε μέσα τη ζεστή κρέμα, περνώντας την από σουρωτήρι. Ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ, να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, μέχρι να ετοιμάσουμε τη βάση.
Φτιάχνουμε τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και τοποθετούμε ένα μεγάλο ταψί στη μεσαία σχάρα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλεύρι αμυγδάλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και μία πρέζα αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να σπάει σε μεγάλα κομμάτια.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και το πιέζουμε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά. Καλύπτουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζουμε επάνω ειδικά βαρίδια για τάρτες ή φασόλια ή ρύζι και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το βάρος και το χαρτί ψησίματος, τρυπάμε παντού τη ζύμη με πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες της τάρτας και αποσύρουμε από τον φούρνο.
Στήνουμε την τάρτα και ψήνουμε
- Προσθέτουμε το άμυλο καλαμποκιού στην κρέμα της γέμισης και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην ψημένη βάση και ψήνουμε την τάρτα στον φούρνο για 20-30 λεπτά.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για 4-8 ώρες να παγώσει καλά.
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό κράνμπερι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία 120°C (το ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής).
- Στο μεταξύ βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ, που πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός και χτυπάμε με το σύρμα, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά αυξάνοντας σε μεσαία για 2-4 λεπτά.
- Όταν το σιρόπι πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία το αποσύρουμε από τη φωτιά και με το μίξερ σε χαμηλή λειτουργία, το ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τη βανίλια, το αλάτι και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει καλά και να σχηματίσει κορυφές.
Ολοκληρώνουμε την τάρτα
- Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από την κρύα τάρτα και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μιας μαρίζ την απλώνουμε, δημιουργώντας όμορφες καμπύλες και αφήνοντας περιμετρικά απόσταση από τη ζύμη 1-1,5 εκ.
- Με φλόγιστρο καίμε τη μαρέγκα και σερβίρουμε την τάρτα.