Η συνταγή αυτής της γαλατόπιτας είναι πολύ απλή και γρήγορη και το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι το σημείο όπου ενώνονται το μείγμα των αυγών με το καυτό γάλα, καθώς λόγω θερμοκρασίας τα αυγά κινδυνεύουν να ψηθούν. Γι’ αυτό θα πρέπει η προσθήκη να γίνει σιγά-σιγά και ενώ ανακατεύετε διαρκώς.

Ψητά δαμάσκηνα

Γαλατόπιτα με δαμάσκηνα

Σημειώνεται ότι μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή με όποιο φρούτο εποχής θέλετε, όπως για παράδειγμα σύκα. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το ψήσιμο των φρούτων, που κάνει τα φυσικά σάκχαρά τους να λιώνουν σε ένα παχύρρευστο, νόστιμο σιρόπι καραμέλας, γεγονός που τα κάνει ακαταμάχητα και την τέλεια επιλογή για να συνοδεύσετε τη γαλατόπιτά σας.

Υλικά
  • 1200 ml γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 40 γρ. νισεστέ
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 70 γρ. βούτυρο

Για την κρούστα

  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για τα δαμάσκηνα

  • 16-20 δαμάσκηνα φρέσκα
  • 2 -3 κ.σ. μέλι
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Λευκό, γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Semillon, Muscadelle και Sauvignon Blanc, με αρώματα μελιού, κηρήθρας, άνθεων και ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων. Έντονη γεύση και εξαιρετική ισορροπία γλυκύτητας - οξύτητας. Η πρότασή μας: Sauternes - Carmes de Rieussec 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 27εκ.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 2'- 3' ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το κόρν φλάουρ, τα αυγά, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη.
  5. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την κρούστα και τα απλώνουμε στην επιφάνεια της γαλατόπιτας, με πινέλο.
  9. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στο φούρνο για 40'-45'.
  10. Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τα δαμάσκηνα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις.
  2. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και τα απλώνουμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  3. Περιχύνουμε με το μέλι φροντίζοντας να πάει παντού, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και ψήνουμε στο φούρνο για 15'- 20'.
  4. Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα με τα ψητά δαμάσκηνα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.