Υλικά

Για τη ζύμη

  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 175 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ή σταφίδες (ή και τα δύο)
  • 100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κράνμπερι (προαιρετικά)
  • 75 γρ. αμύγδαλα τριμμένα

Για το marzipan

  • 200 γρ. marzipan (ή αμυγδαλόπαστα) για τη γέμιση
  • 200 γρ. marzipan για την επικάλυψη και τις μπαλίτσες
  • 1 αυγό (για το άλειμμα)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το Simnel cake, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (ή 140°C με αέρα) και βουτυρώνουμε/αλευρώνουμε μία φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
  2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά τα ξηρά υλικά και στη συνέχεια τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα.
  6. Ρίχνουμε τη μισή ζύμη στη φόρμα.
  7. Ανοίγουμε τα 200 γρ. marzipan σε φύλλο διαμέτρου ίσης με τη φόρμα και το τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη.
  8. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και λειαίνουμε την επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρή οδοντογλυφίδα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  10. Από το υπόλοιπο marzipan, πλάθουμε 11 μικρές μπαλίτσες και αυτό που θα περισσέψει, το ανοίγουμε σε φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το κέικ. Έπειτα, τοποθετούμε περιμετρικά στην και τις μπαλίτσες και αλείφουμε ελαφρά με αυγό την επιφάνεια και τις μπαλίτσες.
  11. Αν θέλουμε, καίμε ελαφρώς την επιφάνεια με φλόγιστρο ή κάτω από γκριλ για χρυσαφένιο φινίρισμα.
  • Είναι ιδανικό για απογευματινό τσάι, αλλά και ως επιδόρπιο μετά το πασχαλινό γεύμα, σε θερμοκρασία δωματίου για να αναδειχθεί το άρωμα του marzipan.
  • Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο για 4–5 μέρες.