Υλικά

Για τη σάλτσα μπολονέζ

  • 400 γρ. κιμά
  • 150 γρ. μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Για το στήσιμο

  • 16 φύλλα λαζάνια
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
     

Λημνιώνας από τη Θεσσαλία ή Chianti Classico από την Τοσκάνη. Η πρόταση του WSPC: Λημνιώνα – Κτήμα Ζαφειράκη ή Chanti Classico - Isole E Olena

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη σάλτσα μπολονέζ

  1. Για τα λαζάνια μπολονέζ με εύκολη κρέμα γραβιέρας ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον και τον κιμά για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο, το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  5. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

Για την κρέμα

  1. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  3. Βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη τροφίμων για να μην πιάσει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τοn φούρνο στους 180°C.
  2. Στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος μία στρώση κρέμα και λίγη σάλτσα μπολονέζ. Καλύπτουμε τον πάτο με λαζάνια.
  3. Κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με σάλτσα μπολονέζ, παρμεζάνα και λαζάνια, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το φρέσκο γάλα και περιχύνουμε τα λαζάνια, κουνώντας ελαφρά το σκεύος για να πάει παντού.
  5. Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
  6. Ψήνουμε τα λαζάνια στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για περίπου 45 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε και κανελόνια.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά με μανιτάρια ή μελιτζάνες.