Υλικά

για 2 βάζα των 900ml 

  • 1.200 γρ. κυδώνια
  • 1 λεμόνι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • μερικά φύλλα αρμπαρόριζας
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γλυκό κουταλιού κυδώνι στύβουμε τον χυμό 1 λεμονιού μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα 4 και μετά στα 8, τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με το λεμονόνερο.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους. Στη συνέχεια, κόβουμε το κάθε κομμάτι κυδωνιού σε λεπτές φέτες και μετά σε μπαστουνάκια.
  3. Μαζεύουμε τα κουκούτσια με τους πυρήνες και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα βαμβακερό, το οποίο δένουμε με σπάγκο σε πουγκάκι.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε το γλυκό εκτός φωτιάς να ηρεμήσει και να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση το γλυκό μας είναι ανοιχτόχρωμο. Όταν κρυώσει θα πάρει το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Τότε ελέγχουμε αφενός αν έχει δέσει σωστά το σιρόπι του, αφετέρου να έχει την κατάλληλη ποσότητα και σκεπάζει το κυδώνι.
  7. Αν όλα είναι όπως τα θέλουμε, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του μισού λεμονιού, τα ασπρισμένα αμύγδαλα (αν χρησιμοποιήσουμε) και δίνουμε στο γλυκό μια τελευταία βράση. Αν χρειάζεται επιπλέον σιρόπι, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  8. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και τον αστεροειδή γλυκάνισο και μοιράζουμε αμέσως το γλυκό όπως είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα. Τα γυρίζουμε από την ανάποδη και αφήνουμε να κρυώσουν σε αυτή τη στάση πριν τα γυρίσουμε από την καλή και τα αποθηκεύσουμε.