
Υλικά
Για τo μείγμα τίκα μασάλα
- 2 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου, αλεσμένους
- 2 κ.σ. πάπρικα
- ¾ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 ½ κ.γ. κύμινο, σκόνη
- 1 ½ κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
- ¼ κ.γ. κάρδαμο, σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
- ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- γαρίφαλο ελάχιστο σε σκόνη
Για το κοτόπουλο
- 800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
- 200 γρ. ξινόγαλο ή γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. πάπρικα
- αλάτι
Για τη σάλτσα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ, κονσέρβα
- 200 γρ. χυμό ντομάτας
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ½ κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- κόλιανδρο φρέσκο
- 1 τσίλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Λευκό κρασί, blend Chardonnay με Gewurztraminer, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, ανθών πορτοκαλιάς και λίτσι, με πλούσια γεύση και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Τέσσερις Λίμνες - Κτήμα Κυρ Γιάννη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το μείγμα τίκα μασάλα
- Για το ινδικό κοτόπουλο σε σάλτσα τίκα μασάλα, ετοιμάζουμε πρώτα το μείγμα τίκα μασάλα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Για το κοτόπουλο
- Σε μπολ ανακατεύουμε το ξινόγαλο ή το γιαούρτι, το τζίντζερ, την πάπρικα, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και 1 κ.γ. από το μείγμα τίκα μασάλα.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Κατόπιν ψήνουμε το κοτόπουλο σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ κρατώντας το ζουμερό.
Για τη σάλτσα
- Ταυτόχρονα σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και 1 γεμάτη κ.σ. από το μείγμα τίκα μασάλα.
- Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το κοτόπουλο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσει πηκτή υφή.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο τίκα μασάλα με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και τσίλι και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
- Όσο μείγμα τίκα μασάλα περισσέψει το αποθηκεύουμε και το διατηρούμε για επόμενες συνταγές μας. Αν δε θέλουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας, μπορούμε να το προμηθευτούμε και έτοιμο από τα μπαχαροπωλεία.
- Η παραπάνω συνταγή μπορεί να γίνει και σε vegan εκδοχή, αντικαθιστώντας το κοτόπουλο με βρασμένα ρεβίθια. Σε αυτή την περίπτωση παραλείπουμε το μαρινάρισμα και αντί για την κρέμα γάλακτος χρησιμοποιούμε γιαούρτι ή κρέμα καρύδας.