Η τάρτα galette μπορεί να είναι εύκολη στην παρασκευή της, αλλά όπως κάθε συνταγή έτσι και αυτή έχει τα μυστικά της. Γι' αυτό το λόγο το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο και το νερό παγωμένο. Το νερό το διατηρούμε παγωμένο βάζοντας μπόλικα παγάκια στο μπολ και το βούτυρο αφού το κόψουμε το βάζουμε πάλι στο ψυγείο. Οπότε φροντίζουμε να είναι το πρώτο μας βήμα, πριν ακόμα ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με το μείγμα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται επίσης προσοχή ο χρόνος βρασμού των κυδωνιών. Θέλουμε τα κυδώνια να βράσουν τόσο όσο να μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες. Αν τα παραβράσουμε δε θα μπορέσουν να σταθούν. Προσωπικά, τα έβρασα γύρω στη μισή ώρα, αλλά μπορεί, ανάλογα με το φρούτο, να χρειαστείτε λιγότερος ή περισσότερος χρόνος. Μια δοκιμή με το πιρούνι θα δείξει το πότε πρέπει να τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπορεί αυτή η τάρτα να γίνει vegan;
Αν θέλουμε μπορούμε να μετατρέψουμε τη βάση της τάρτας σε vegan. Αρκεί να αντικαταστήσουμε το βούτυρο αγελάδος με κάποιο vegan. Ενώ, όσον αφορά το γιαούρτι, μπορούμε να το παραλείψουμε τελείως ή να το αντικαταστήσουμε αντίστοιχα με ένα φυτικό. Στην περίπτωση όμως που παραλειφθεί θα χρειαστεί να αυξήσουμε λίγο το βούτυρο.
Για τη ζύμη
- 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κύβους
- 60 ml νερό παγωμένο
- 30 γρ. γιαούρτι
Για τη γέμιση
- 2-3 κυδώνια
- 2 κ.σ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια
- 1 κρόκο αυγού
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- παγωτό βανίλια
Γλυκό κρασί, blend από Μαυρούδι, Ασύρτικο και Μοσχάτο, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μαρμελάδας, μελιού και γλυκών μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Pollios Oinos - Anatolikos Vineyards
- Για την τάρτα με κυδώνια, φουντούκια και σταφίδες ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη, που χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
- Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το κρύο νερό με το γιαούρτι. Το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και πάλι με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Συνεχίζουμε μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε, δε θέλουμε να ζεστάνουμε με τα χέρια μας το βούτυρο.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια μέχρι να φύγει το χνούδι. Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό εσωτερικό τους.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό βράζουμε τα κυδώνια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κυδώνια αφού τα κόψουμε σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αλευρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω το ζυμάρι μας. Αν είναι πολύ σκληρό τότε το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να μαλακώσει, ώστε να μπορεί να δουλευτεί. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε διάμετρο περίπου 30 εκ.
- Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και μετά το απλώνουμε, φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκ. περιμετρικά.
- Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να «κλείσει». Αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε σε μια σχάρα με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.
- Σερβίρουμε την τάρτα κόβοντας σε κομμάτια και συνοδεύοντας με μέλι ή παγωτό βανίλια.
Αν θέλουμε, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.