Υλικά
  • ½ κιλό φασόλια λευκά μέτρια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομομμένο
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης (προαιρετικό)
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • 1 λουκάνικο χοιρινό χωριάτικο, κομμένο σε ροδέλες
  • ελαιόλαδο

Βλάχικο με αρώματα κόκκινων φρούτων, αποξηραμένων δαμάσκηνων και μαύρου πιπεριού,  ευγενικές τανίνες και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Βλάχικο Zoinos Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο, μουλιάζουμε τα φασόλια για 8 ώρες σε νερό.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και δίνουμε μια βράση στα φασόλια για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό. 
  3. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό βάζουμε τα φασόλια και προσθέτουμε τα λαχανικά μας αφού έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι, το σκόρδο και έχουμε κόψει σε ροδέλες τα καρότα. Έπειτα, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τα φύλλα δάφνης. 
  4. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
  5. Ελέγχουμε πού και πού μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μη διακοπεί ο βρασμός.
  6. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη φασολάδα μας κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
  7. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε στη φασολάδα μας αλάτι και την καπνιστή πάπρικα.
  8. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και από πάνω προσθέτουμε το λουκάνικο και λίγο ελαιόλαδο.
  • Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια εκτός από τη φακή, χρειάζονται μούλιασμα. Οπότε, πριν τα μαγειρέψουμε, τα μουλιάζουμε για τουλάχιστον 8 ώρες σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη σε άφθονο κρύο νερό, ώστε να τα καλύπτει κατά 7 – 8 εκ. 
  • Αν στο τέλος του μαγειρέματος τα φασόλια έχουν μαλακώσει, αλλά η φασολάδα δεν έχει χυλώσει όσο θέλουμε, υπάρχει λύση. Βάζουμε στο μπλέντερ 1–2 κουτάλες από τη φασολάδα, πολτοποιούμε και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για άλλα 5 λεπτά.