Υλικά
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 175 γρ. ζάχαρη
- 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 αυγά
- 75 ml ξινόγαλα
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
Για το frosting και τη διακόσμηση
- 250 ml γάλα κρύο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. βανίλια υγρή
- 1 πρέζα αλάτι
- 225 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- χρωματιστή τρούφα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα cupcakes βανίλιας με frosting προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και βάζουμε χάρτινες θήκες ψησίματος για cupcakes σε μία φόρμα με 12 υποδοχές για μάφιν.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα για τα cupcakes: Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το ξινόγαλα και τελευταίο το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις υποδοχές της φόρμας χωρίς να τις ξεχειλίσουμε, γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο η ζύμη.
- Ψήνουμε τα κεκάκια στον φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους, να φουσκώσουν και να ψηθούν ως μέσα. Τα τσεκάρουμε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο τους. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το frosting: Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
- Τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε ένα πολύ πηχτό ρου, προσέχοντας να μην σβολιάσει. Το μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο.
- Ξεφουρνίζουμε τα κεκάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν κρυώσει και το ρου, χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά, προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά το ρου. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και την υγρή βανίλια.
- Μεταφέρουμε το fronsting σε κορνέ με μυτερή μύτη και διακοσμούμε τα cupcakes. Πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα και σερβίρουμε.
Μπορούμε πριν διακοσμήσουμε να αφήσουμε το frosting στο ψυγείο, ώστε να γίνει πιο σταθερό.