Τα cupcakes είναι μικρά ατομικά κέικ με επικάλυψη βουτυρόκρεμας και ωραία διακόσμηση, που έχουν αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο για την ευκολία τους στην παρασκευή, τη γεύση και την ποικιλία τους. 

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 1: Τοποθετούμε χάρτινες θήκες σε φόρμες για μάφιν.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 2: Σ' ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κακάο με το ζεστό νερό.

Η ιστορία τους ξεκινά τον 18ο αιώνα στην Αμερική όπου και πρωτοεμφανίστηκαν. Η πρώτη γραπτή αναφορά του όρου έγινε στο βιβλίο συνταγών του 1796, American Cookery, όπου η συγγραφέας του Amelia Simmons αναφέρεται σε ατομικά, αφράτα κέικ που ψήνονται μέσα σε φλιτζάνια (cups). Στην πραγματικότητα όμως η ονομασία τους προέρχεται από το δοσομετρητή που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Αμερική για την παρασκευή τους: το cup (φλιτζάνι με συγκεκριμένη χωρητικότητα). Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ονομαζόμενο pound cake του οποίου η συνταγή χρησιμοποιεί σαν μονάδα μέτρησης το pound.    

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 3: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 4: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και τη χτυπάμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και κρεμώδες.

Μέσα στα επόμενα χρόνια τα cupcakes γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, πρώτα στην Αμερική και στη συνέχεια έγιναν μόδα παγκοσμίως. Κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά, όταν σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής άρχισαν να ανοίγουν μαγαζιά εξειδικευμένα στα cupcakes που έκαναν θραύση! Τέτοια θρυλικά μαγαζιά είναι το Magnolia Bakery στη Νέα Υόρκη, το Sprinkles Cupcakes στο Los Angeles, το Georgetown Cupcake στη Washington D.C., το Kara’s Cupcakes στο San Francisco. Στο πέρασμα του χρόνου τα cupcakes απέκτησαν αμέτρητους συνδυασμούς γεύσεων και έγιναν αντικείμενο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με περίτεχνες διακοσμήσεις και διαφορετικά toppings.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 4: Προσθέτουμε και το ξινόγαλα και ανακατεύουμε ξανά.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 5: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια μαρίζ.

Αν και τα συγκεκριμένα γλυκάκια συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη - ειδικά η βουτυρόκρεμα, εδώ θα ακολουθήσουμε μια πιο light και λιγότερο γλυκιά εκδοχή. Στη συνταγή του κέικ χρησιμοποιούμε καστανή ζάχαρη και στο γλάσο αρκετά μικρότερη ποσότητα άχνης ζάχαρης απ’ ότι συνήθως. Επίσης, φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε κακάο καλής ποιότητας επίσης χωρίς ζάχαρη, αφού αυτό θα δώσει την περισσότερη γεύση. Επίσης σημαντικό είναι τα υλικά ψυγείου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα βοηθήσει στη σωστή ομογενοποίηση χωρίς να απαιτηθεί πολύ ανακάτεμα. 

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 5: Προσθέτουμε το διαλυμένο κακάο και ανακατεύουμε απαλά.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 6: Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 7: Ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά και έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες εδώ είναι να μην ανακατέψουμε πολύ τα υλικά με το αλεύρι. Θέλουμε το αλεύρι απλά να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε ιδανικά μια σπάτουλα σιλικόνης στο ανακάτεμα. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα κεκάκια μας.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 8: Σ' ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα...

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

...και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 10: Ρίχνουμε και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 10: Συμπληρώνουμε με ζάχαρη άχνη, σε περίπτωση που το μείγμα μας είναι αρκετά ρευστό.

Αν δεν έχουμε ξινόγαλα μπορούμε στη θέση του να βάλουμε γιαούρτι, απλά θα το αραιώσουμε με λίγο νερό πριν το χρησιμοποιήσουμε. Τις φόρμες τις γεμίζουμε κατά τα ¾ περίπου γιατί τα κεκάκια θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Επίσης, δεν θέλουμε να τα παραψήσουμε για να μην σκληρύνουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ιδανικά πάνω σε σχάρα ώστε να μην ιδρώσουν από κάτω. Τη βουτυρόκρεμα την προσθέτουμε στα cucpcakes αφού κρυώσουν γιατί θα λιώσει αν είναι ζεστά και δεν θα σταθεί ωραία.

Η προετοιμασία των cupcakes είναι μια εύκολη διαδικασία, ιδιαίτερα διασκεδαστική και μπορούμε να την κάνουμε μαζί με παιδιά!

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 11: Αφού κρυώσουν τελείως τα cupcakes διακοσμούμε το καθένα με μια γενναία δόση βουτυρόκρεμας.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Βήμα 11: Πασπαλίζουμε με τρούφα της επιλογής μας.

Cupcakes σοκολάτας βήμα βήμα

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σ' ένα τέτοιο αποτέλεσμα;
Υλικά

για περίπου 15 cupcakes

Για τα cupcakes

  • 120 ml  νερό ζεστό
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη, άγλυκο
  • 1  αυγό μεγάλο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. ζάχαρη καστανή, ψιλή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 ml ξινόγαλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 120 ml ηλιέλαιο 
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας

  • 220 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180-230 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 130 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 300 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  ⅛ κ.γ. αλάτι θαλασσινό 
  • 2-3 κ.σ. γάλα πλήρες (προαιρετικά)

Για τη διακόσμηση

  • τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα cupcakes σοκολάτας βήμα-βήμα, πρώτα τοποθετούμε χάρτινες θήκες (καραμελόχαρτα) σε φόρμες για μάφιν και παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σ' ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κακάο με το ζεστό νερό μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  3. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύουμε με το μπέικινγκ πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. 
  4. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ το αυγό με την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και κρεμώδες. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και το λάδι και χτυπάμε ξανά.
  5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα πάνω από το μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια μαρίζ. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε υπερβολικά, θέλουμε απλά το αλεύρι να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα. Προσθέτουμε το διαλυμένο κακάο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα. 
  6. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω. 
  7. Ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά ή μέχρι να κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Αν τη βυθίζουμε στο κέντρο και βγαίνει καθαρή, αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν.
  8. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας: Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα. 
  9. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά 180 γρ. άχνη ζάχαρη ενώ χτυπάμε για 2-3 λεπτά. 
  10. Ρίχνουμε και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Συμπληρώνουμε  το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα μας είναι λίγο ρευστό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη μέχρι να δέσει. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα. Προσέχουμε να μην παραχτυπήσουμε και «κόψει» η κρέμα και τη μεταφέρουμε σε σακκούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.
  11. Τέλος, ολοκληρώνουμε με τη συναρμολόγηση. Αφού κρυώσουν τελείως τα cupcakes διακοσμούμε το καθένα με μια γενναία δόση βουτυρόκρεμας και πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα. 

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε τη βουτυρόκρεμα και απλώς να πασπαλίσουμε τα κεκάκια με λίγη ζάχαρη άχνη.