
Η ζύμη και η γεύση των bomboloni ίσως θυμίζει περισσότερο τον δικό μας λουκουμά. Οι Ιταλοί συνήθως τα γεμίζουν με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, αλλά και με πραλίνα φουντουκιού. Εμείς, ωστόσο μπορούμε να τα γεμίσουμε και με μαρμελάδα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση σπιτική.
Υλικά
για περίπου 12 κομμάτια
- 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 160 ml γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
- 7 γρ. μαγιά ξηρή
- λίγο αλάτι
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ιταλικά bomboloni ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα σε κατσαρολάκι.
- Ρίχνουμε το μισό σε ένα μπολ μαζί με τη μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το βούτυρο σε κομμάτια. Αρχίζουμε να χτυπάμε με το εξάρτημα του γάντζου σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
- Σταδιακά, προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 8-10 λεπτά. Πρέπει να έχουμε μία ζύμη λεία και ελαστική που θα κολλάει ελαφρά. Με αλευρωμένα χέρια, την πιάνουμε και την κάνουμε μία μπάλα.
- Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει ο όγκος της.
- Παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό με τα χέρια μας, μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και στη συνέχεια, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο, πάχους περίπου 1.5 εκ.
- Με στρογγυλό κουπ-πατ διαμ. 7-8 εκ. (ή με ένα ποτήρι), κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους, τους οποίους τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σκεπάζουμε ξανά τα bomboloni και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν, για περίπου 30-60 λεπτά.
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο - να φτάσει σε ύψος τα 4-6 εκ. - και το αφήνουμε να κάψει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε προσεκτικά και σε δόσεις τα bomboloni και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει το λάδι.
- Ρολάρουμε τα bomboloni σε ζάχαρη και σερβίρουμε.
- Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει, ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία του χώρου.
- Η θερμοκρασία του λαδιού που θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι στους 170°C, πριν βάλουμε μέσα τα bomboloni. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγο από το ζυμάρι στο καυτό λάδι και αν ανέβει στην επιφάνεια και αρχίσει να τηγανίζεται έντονα, τότε το λάδι είναι έτοιμο.