Οι γιορτές έχουν έναν δικό τους ρυθμό: Πειραματισμός με νέες συνταγές, μυρωδιές που γεμίζουν το σπίτι, πιάτα που βγαίνουν στη μέση, κουβέντες που κρατάνε περισσότερο απ’ όσο «πρέπει». Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε φωτιά, φούρνο και κατσαρόλες, το στρώσιμο του τραπεζιού γίνεται κάτι παραπάνω από μαγείρεμα. Γίνεται τελετουργία.
Αν υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να δώσει σε αυτή την τελετουργία χαρακτήρα, νοστιμιά και γιορτινή λάμψη, είναι το καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όχι σαν «ένα ακόμα λίπος» στην κουζίνα, αλλά σαν πρωταγωνιστής: Αυτό που ανοίγει την όρεξη, ενώνει τα πιάτα μεταξύ τους, δίνει άρωμα, και τελικά υπογράφει την εμπειρία.
Στο γιορτινό τραπέζι συχνά ψάχνουμε το εντυπωσιακό, όπως το μεγάλο κομμάτι κρέας, το ιδιαίτερο κρασί ή το γλυκό που θα κλείσει τη βραδιά. Όμως η πραγματική πολυτέλεια κρύβεται συχνά στα απλά.
Το καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο λειτουργεί σαν άρτυμα υψηλής γευστικής αξίας
- Φέρνει αρώματα (φρεσκοκομμένο χορτάρι, αγκινάρα, μπανάνα, ντομάτα, πράσινο αμύγδαλο, ραδίκι, μήλο, κ.α.) που μπορούν να αναβαθμίσουν ακόμα και το πιο απλό ψητό ή βραστό λαχανικό.
- Δίνει δομή στη γεύση: Το πικρό και το πικάντικο προσφέρουν ένταση και ζωντανεύουν κάθε φαγητό.
- Δένει το τραπέζι αισθητικά και γαστρονομικά: Από το καλωσόρισμα με ψωμί μέχρι το τελείωμα πάνω από ένα ζεστό πιάτο ή ακόμη και επιδόρπιο.
- Και το καλύτερο; Είναι ένα προϊόν με ιστορία, τόπο και πρόσωπο. Έχει αφήγηση. Και οι γιορτές αγαπάνε τις ιστορίες!
Διάλεξε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπως διαλέγεις κρασί
Αν θέλεις το ελαιόλαδο να γίνει πρωταγωνιστής, το πρώτο βήμα είναι να το αντιμετωπίσεις όπως θα αντιμετώπιζες ένα καλό κρασί: δεν ταιριάζει «ένα» σε όλα.
Σκέψου το κάπως έτσι:
- Έντονο, πράσινο με άγουρο φρουτώδες ελαιόλαδο (με πιο έντονο πικρό-πικάντικο) ταιριάζει υπέροχα με ψητά κόκκινα κρέατα και πουλερικά, μανιτάρια, βραστά ή ψητά λαχανικά, σούπες βελουτέ, όσπρια σαλάτα, risotto, pasta, φυλλώδη λαχανικά και χωριάτικη σαλάτα. Επίσης είναι η καλύτερη επιλογή για να βουτήξεις το ψωμί σου.
- Πιο ήπιο, με ώριμο φρουτώδες ελαιόλαδο ταιριάζει με ψάρι ψητό και ωμό (ceviche, carpaccio), ψαρόσουπα, θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια, αστακός, κλπ.), χοιρινό κρέας, κυνήγι, πατάτες φούρνου και πουρέ, φάβα και αλοιφές γενικότερα, και είναι η ιδανική επιλογή για να φτιάξεις κέικ με ελαιόλαδο (π.χ. κλασσικό κέικ, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κλπ.), να ραντίσεις φρέσκιες φρουτοσαλάτες, παγωτό βανίλια, mousse σοκολάτας, crème brulé, γιαούρτι και ό,τι άλλο γλυκό υπάρχει στο τραπέζι. Μερικές σταγόνες καλού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα αναβαθμίσουν κάθε πιάτο και θα εκπλήξουν τους καλεσμένους σου.
Δεν χρειάζεσαι μια ολόκληρη συλλογή. Δύο ετικέτες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αρκούν για να κάνεις το τραπέζι να μοιάζει επιμελημένο και πιο σοφιστικέ.
Το ελαιόλαδο αναδεικνύει κάθε πιάτο όταν το χρησιμοποιείτε στρατηγικά σε τρία στάδια:
- Πριν: Ναρινάδα που χτίζει άρωμα. Το ελαιόλαδο είναι ο τέλειος «φορέας» αρωμάτων. Παίρνει πάνω του βότανα, ξύσματα εσπεριδοειδών, μπαχαρικά, και τα μεταφέρει στο φαγητό.
- Κατά τη διάρκεια: Άλειμμα/γυάλισμα. Λίγο ελαιόλαδο στο σωστό timing βελτιώνει την υφή και δίνει γιορτινή γυαλάδα στο κρέας ή στα λαχανικά. Δεν χρειάζεται υπερβολή, χρειάζεται ακρίβεια.
- Μετά: Το τελείωμα που «υπογράφει». Οι τελευταίες σταγόνες ωμού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου επάνω στο ζεστό πιάτο είναι σαν το τελευταίο άγγιγμα ενός σεφ. Εκεί φαίνεται η ποιότητα, εκεί «ακούγεται» το άρωμα.
Πως να απογειώσεις το γιορτινό τραπέζι
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλο το μενού. Χρειάζεται να δώσεις στο ελαιόλαδο ρόλο.
- Ψητά λαχανικά στη σχάρα ή στο φούρνο (κολοκύθα, καρότο, παντζάρι, κουνουπίδι): Τελείωμα με ένα έντονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και λίγο ξύσμα λεμονιού.
- Πατάτες φούρνου γιορτινές: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, θυμάρι, σκόρδο, και στο τέλος λίγες σταγόνες από ένα αρωματικό ελαιόλαδο, για παράδειγμα με σκόρδο ή δενδρολίβανο ή θυμάρι.
- Κρέας ή πουλερικά: Μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη ή θυμάρι. Στο σερβίρισμα, μια λεπτή γραμμή ωμού εξ.π.ελαιόλαδου πάνω στις φέτες κρέατος.
- Σαλάτα χειμωνιάτικη (ρόδι, πορτοκάλι, καρύδι, πράσινα φύλλα): Εδώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το dressing. Αν είναι καλό, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Τρεις γιορτινές μαρινάδες με βάση το ελαιόλαδο
- Για κρέας: Λεμόνι - ρίγανη - θυμάρι. Δηλαδή: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Για λαχανικά: Πορτοκάλι - κύμινο - καπνιστή πάπρικα. Δηλαδή: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξύσμα/χυμό πορτοκαλιού, κύμινο, καπνιστή πάπρικα και αλάτι.
- Για ψάρι/θαλασσινά: Λεμόνι – μάραθος/εστραγκόν - κάπαρη. Δηλαδή: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, ψιλοκομμένο μάραθο/εστραγκόν, λίγη κάπαρη και πιπέρι.
Το «Olive Oil Bar»: Το πιο εύκολο γιορτινό wow
Αν θέλεις να περάσεις ξεκάθαρα το μήνυμα «Φέτος το εξ.π.ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής», μπορείς να στήσεις ένα μικρό Olive Oil Bar στο γιορτινό σου τραπέζι. Τι θα χρειαστείς:
Δύο ή τρία διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
Αν επιλέξεις τρία τότε θα πρέπει το ένα να είναι ήπιο, το δεύτερο μεσαίας έντασης και το τρίτο πολύ έντονο στο τρίπτυχο φρουτώδες - πικρό - πικάντικο. Ενδεικτικά θα μπορούσες να επιλέξεις τις παρακάτω ποικιλίες:
- Ήπιο: Μάκρης, Μανάκι, Αμφίσσης, Θρουμπολιά
- Μεσαίας έντασης: Κορωνέικη, Μεγαρίτικη, Κουτσουρελιά, Αθηνολιά
- Έντονο: Τσουνάτη, Ολυμπία, Λιανολιά Κέρκυρας, Χονδρολιά Χαλκιδικής
Ποτηράκια γυάλινα του brandy ή σφηνοπότηρα
Οδηγίες γευστικής δοκιμής. Μπορείς να ετοιμάσεις για τους καλεσμένους μια κάρτα με οδηγίες πως δοκιμάζουμε ελαιόλαδο, θα βρείς πληροφορίες εδώ. Έτσι θα μπορείτε όλοι μαζί να δοκιμάσετε τα ελαιόλαδα και να τα σχολιάστε ως προς τα αρώματα που αντιληφθήκατε στη μύτη και στο στόμα, αν ήταν κάτι πικρό ή πικάντικο, κλπ. και στο τέλος να τους πεις και με ποια πιάτα μπορούν να τα ταιριάξουν.
Αυτό κάνει τους καλεσμένους να συμμετέχουν. Και όταν συμμετέχουν όχι μόνο θα θυμούνται τη βραδιά αυτή για πάντα αλλά θα διασκεδάσουν και περισσότερο. Θυμήσου ότι η διέγερση των αισθήσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς ένα γεύμα και να ζήσει μια αξέχαστη βραδιά.
Το ελαιόλαδο ως δώρο
Οι γιορτές είναι και περίοδος δώρων. Και εδώ το καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: είναι ταυτόχρονα χρήσιμο, νόστιμο και ποιοτικό.
Ένα premium brand με προσεγμένο packaging μπορεί να σταθεί στο τραπέζι όπως ένα καλό κρασί. Και μπορεί να δοθεί ως δώρο χωρίς να μοιάζει «τυπικό» αλλά αντιθέτως πολύ επιμελημένο και «ψαγμένο».
Αυτές τις γιορτές χάρισε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε όμορφα μπουκάλια και πρότρεψε τους φίλους σου να τα ανοίξουν και να τα απολαύσουν (όχι μόνο να στολίσουν με αυτά την κουζίνα τους). Το ελαιόλαδο σε όσο όμορφο μπουκάλι και να είναι πρέπει να ανοίγεται και να καταναλώνεται γρήγορα για να απολαμβάνει κανείς όλα τα φρέσκα αρώματά του.
Τοποθέτησε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη θέση που του αξίζει
Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι μόνο συνταγές. Είναι ατμόσφαιρα, μοίρασμα και λεπτομέρειες που κάνουν τη στιγμή να ξεχωρίζει. Φέτος, αντί να ψάχνεις κάτι εξεζητημένο, δώσε χώρο στο πιο ελληνικό, πιο αυθεντικό, πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και πιο ευέλικτο υλικό της κουζίνας. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο!
Ένα καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ειδικά όταν είναι από προσεγμένο brand με όμορφο packaging, μπορεί να γίνει το κέντρο του τραπεζιού, η γεύση που ενώνει τα πιάτα, και το δώρο που λέει «σε σκέφτηκα» με τον πιο κομψό τρόπο.