
Υλικά
- 300 ml γάλα πλήρες
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 λοβοί βανίλιας
- 180 γρ. κρόκοι αυγών (περίπου 10 κρόκοι)
- ⅕ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Σε μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ποσότητα ζάχαρης και το αλάτι.
- Με μαχαίρι ανοίγουμε τις βανίλιες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους λοβούς.
- Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό, σε μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε στην άκρη για 5' και έπειτα απομακρύνουμε τους λοβούς από το μείγμα.
- Παράλληλα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5'.
- Προσθέτουμε σταδιακά περίπου το ένα τρίτο του ζεστού μείγματος γάλακτος, χτυπώντας συνεχώς ώστε να μην κόψουν τα αυγά.
- Επιστρέφουμε το μείγμα την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το μείγμα πυκνώσει αρκετά για να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή έως ότου το μετρήσουμε με θερμόμετρο κουζίνας και έχει φτάσει στους 82οC.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο και αφήνουμε να κρυώσει. Για να το βοηθήσουμε μπορούμε να βάλουμε το δοχείο σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες ή ένα βράδυ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ετοιμάζουμε το παγωτό ακολουθώντας τις οδηγίες της παγωτομηχανής.
- Συσκευάζουμε σε δοχεία αποθήκευσης και καταψύχουμε για αρκετές ώρες πριν σερβίρουμε.