Όλο και περισσότερο ακούμε τελευταία γύρω μας για κόσμο που ταλαιπωρείται από ιώσεις και όλα τους τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Όντως, το φθινόπωρο και τον χειμώνα το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Και στο μυαλό των περισσότερων, όταν μιλάμε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έρχεται η βιταμίνη C, η οποία μάλιστα είναι συνδεδεμένη με το πορτοκάλι.
Τα εσπεριδοειδή, με πρωταγωνιστές το πορτοκάλι και το μανταρίνι, είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Και ίσως οι περισσότεροι, να συνδέουμε την τόνωση του ανοσοποιητικού με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Όμως δεν είναι ο μόνος «παίκτης» που μας ενισχύει, αφού μεγάλο ρόλο σε αυτό μπορεί να παίξει και το μανταρίνι.
Ανάμεσά τους λοιπόν, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό ως φυσικό τονωτικό του οργανισμού, για να αποφύγουμε τις αρρώστιες;
Πορτοκάλι: Ο κλασικός σύμμαχος
Το πορτοκάλι αποτελεί το πιο δημοφιλές φρούτο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70-80 mg βιταμίνης C, καλύπτοντας σχεδόν όλη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Επιπλέον, περιέχει φλαβονοειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων.
Όπως και τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και στη βελτίωση της πέψης.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι είναι πάντα καλύτερο, κυρίως για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, να καταναλώνεται ως ολόκληρο φρούτο και όχι ως χυμός. Ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για χυμούς του εμπορίου, πρέπει να προσέχουμε πολύ για τη ζάχαρη που συνήθως προστίθεται για λόγους γεύσης.
Μανταρίνι: Η δυνατή εναλλακτική
Το μανταρίνι, αν και μικρότερο, είναι εξίσου πολύτιμο με το πορτοκάλι για το ανοσοποιητικό, παρότι περιέχει ομολογουμένως, ελαφρώς λιγότερη βιταμίνη C (περίπου 40-50 mg ανά φρούτο).
Είναι όμως πιο πλούσιο σε β-καροτένιο, που είναι πρόδρομο της βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στην άμυνα του δέρματος και των βλεννογόνων. Έχει και ένα ακόμη «ατού» ότι περιέχει λιγότερα οξέα, γεγονός που το καθιστά πιο ήπιο για το στομάχι, ειδικά για άτομα με ευαισθησία στα όξινα τρόφιμα.
Ακόμη, το μανταρίνι είναι ίσως και πιο πρακτικό στο να καταναλωθεί, αφού ξεφλουδίζεται εύκολα με το χέρι και είναι μικρότερο σε μέγεθος, για να μπορούμε να το έχουμε ακόμη και στην τσάντα μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι.
Τελικά, ποιο είναι το καλύτερο;
Οι θερμίδες, ανάμεσα στα δύο φρούτα, είναι περίπου ίδιες. Αν ο στόχος είναι η μέγιστη ενίσχυση της βιταμίνης C, τότε το πορτοκάλι έχει το προβάδισμα.
Αν όμως επιθυμούμε ένα πιο «ήπιο» φρούτο, τότε το μανταρίνι είναι εξαιρετική επιλογή. Αν μάλιστα καταναλώσουμε δύο, το ποσοστό της βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό αυξάνεται αρκετά. Και ας μην ξεχνάμε, ότι το μανταρίνι υπερτερεί σε βιταμίνη Α.
Η ιδανική λύση λοιπόν, είναι ο συνδυασμός, για να προσλαμβάνουμε τα συστατικά στα οποία υπερτερεί το καθένα και να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.