Υλικά
- 12 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 lt νερό
- οδοντογλυφίδες
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού, πρώτα ξύνουμε στη λεπτή σίτα του τρίφτη τα πορτοκάλια ολόκληρα. Το ξύσμα το κρατάμε στην κατάψυξη για να αρωματίζουμε τα κέικ μας.
- Κόβουμε τις κορυφές και στη συνέχεια στα τέσσερα κάθε πορτοκάλι. Προσεκτικά αφαιρούμε τη φλούδα.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια, τα τυλίγουμε σε ρολό και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
- Τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε νερό που κοχλάζει και έπειτα τα στραγγίζουμε.
- Τα τοποθετούμε σε αντικολλητική κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
- Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
- Αφήνουμε το γλυκό μια νύχτα και την επόμενη, το ξαναβράζουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να δούμε αν έγινε το σιρόπι, κρυώνουμε ένα πιατάκι του γλυκού στο ψυγείο. Το βγάζουμε και ρίχνουμε 2-3 σταγόνες από το σιρόπι. Αν σταθεροποιηθεί και δεν «κυλήσει» το σιρόπι μας έχει δέσει.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και μεταφέρουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα.
Ελένη Ψυχούλη