Η κολοκύθα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα σε πολλούς φθινοπωρινά λαχανικά. Πέρα από τη γλυκιά της γεύση ή το μοναδικό χρώμα της, είναι και ωφέλιμη, καθώς θεωρείται εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, περιέχει βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ οι φυτικές της ίνες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν αίσθηση κορεσμού.

Μελέτες δείχνουν ότι η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, ενώ συμβάλλει και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι σπόροι της, επίσης, αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου και καλών λιπαρών οξέων. Πρόκειται δηλαδή για ένα λαχανικό που συνδυάζει γεύση και ευεργετικά συστατικά.

Η γεύση της κολοκύθας είναι ήπια, γήινη και ελαφρώς γλυκιά, κάτι που την κάνει ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς με αρωματικά βότανα. Το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο ταιριάζουν εξαιρετικά μαζί της, καθώς ενισχύουν το άρωμα και προσθέτουν ήπιες αντιοξειδωτικές και πεπτικές ιδιότητες.

Tips για την επιλογή και το καθάρισμα της κολοκύθας

  • Την καλύτερη κολοκύθα τη βρίσκουμε στα μανάβικα και στις βιολογικές λαϊκές αγορές από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο. Επιλέγουμε κολοκύθες με σφιχτή, λεία φλούδα χωρίς χτυπήματα ή μαλακά σημεία. Το κοτσάνι πρέπει να είναι σκληρό και ελαφρώς ξηρό, στοιχείο  ότι έχει ωριμάσει φυσικά. Αν αγοράσουμε ολόκληρη κολοκύθα, φυλάσσεται εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, για 3-4 εβδομάδες.
  • Όταν κόψουμε την κολοκύθας, τυλίγουμε τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσουμε με μεμβράνη τροφίμων ή τα βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 3-5 ημέρες.
  • Για να διατηρήσουμε την κολοκύθα για περισσότερο, μπορούμε να την καθαρίσουμε και να την καταψύξουμε, κομμένη σε κομμάτια: απλώνουμε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος να παγώσουν και έπειτα τα βάζουμε σε σακουλάκια τροφίμων κατάλληλα για κατάψυξη. Διατηρούνται για έως 6 μήνες χωρίς να χάσουν τη γεύση ή τη θρεπτική τους αξία.
Υλικά
  • 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μακριές φέτες
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. λεμονοθύμαρο, φρέσκο ή αποξηραμένο
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου (ή ½ κ. γ. δυόσμο αποξηραμένο)
  • λίγο δενδρολίβανο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκια κανέλας
  • αλάτι Μεσολογγίου, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα

Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την ψητή κολοκύθα με βότανα προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Απλώνουμε τις φέτες της κολοκύθας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Με πινέλο αλείφουμε το ελαιόλαδο στην κολοκύθα, πασπαλίζουμε με τα βότανα, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια για να καλυφθούν ομοιόμορφα οι φέτες της κολοκύθας.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να καραμελώσει στις άκρες.
  5. Στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, τρίβουμε λίγο από το ραβδί κανέλας, πασπαλίζουμε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε την κολοκύθα ζεστή, συνοδεύοντας με γιαούρτι που της πάει πολύ.
  • Μπορούμε να πασπαλίσμουμε την ψητή κολοκύθα με καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους, για τραγανή υφή
  • Για μια πιο γλυκιά εκδοχή της ψητής κολοκύθας, αφού τη σερβίρουμε με γιαούρτι θα προσθέσουμε και μέλι.