
Υλικά
για 2 μεγάλα και 2 μέτρια βάζα
- 2 κιλά κολοκύθα λευκή μηλέικη καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια (ζυγισμένη μετά το στέγνωμα)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 900 γρ. μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
- 400 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο
- χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το γλυκό κουφέτο από τη Μήλο κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως ένα πεπόνι, καθαρίζουμε τις φέτες από φλούδα και σπόρους και μετά κόβουμε σε μπαστούνια μέτριου πάχους.
- Απλώνουμε τα κομμάτια πάνω σε βαμβακερό τραπεζομάντιλο, σκεπάζουμε με δεύτερο τραπεζομάντιλο και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη, να στεγνώσει καλύτερα.
- Ρίχνουμε την κολοκύθα σε ευρύχωρη κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφού πάρει μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού με τρυπητή κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε το γλυκό μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα και να δέσει το σιρόπι του. Για να βεβαιωθούμε πως έβρασε σωστά ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε πιάτο που έχουμε αφήσει στο ψυγείο όσο βράζει το γλυκό. Όταν κρυώσει πρέπει να είναι σαν μέλι.
- Δύο λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στο τέλος το χυμό του λεμονιού.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα αποστειρωμένα όσο είναι ακόμα καυτό, φροντίζοντας να σκεπάζεται από σιρόπι.
- Βιδώνουμε με καπάκι και αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε σε αυτή τη στάση μέχρι να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσουμε τα βάζα από την καλή και τα αποθηκεύσουμε.
Όποιο βάζο ανοίγεται, στη συνέχεια πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.