Πατάτες ψητές με αυγά τηγανητά

Αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας της πατάτας, ώστε να μπει μέσα η γέμιση.
Υλικά
  • 2 πατάτες μεγάλες, μακρόστενες (περίπου 250 γρ.)
  • 4  αυγά μεγάλα
  • ¼ φλ. τσένταρ χοντροτριμμένο
  • 60 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ.γ. βούτυρο ανάλατο
  • 3 κ.σ. γάλα (και επιπλέον αν χρειαστεί)
  • 1 φλ. μπρόκολο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις ψητές πατάτες γεμιστές με τηγανητό αυγό, μπρόκολο και τσένταρ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Πλένουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Τις τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
  3. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν, μέχρι να μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να καούμε. Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το μπέικον ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, περίπου για 2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι και το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, αλλά να παραμείνει έντονα πράσινο, για περίπου 2-3 λεπτά.   
  6. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας τους.
  7. Μεταφέρουμε 1½ φλ. από τη σάρκα της πατάτας σε ένα μεσαίο μπολ.
  8. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν οι πατάτες και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα. Ρίχνουμε και το μπέικον στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  9. Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε μέσα τις γεμιστές πατάτες. Πασπαλίζουμε με το τσένταρ και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, ή μέχρι οι πατάτες να ζεσταθούν και το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
  10. Όταν απομένουν περίπου 5 λεπτά μέχρι να τις βγάλουμε από τον φούρνο, ετοιμάζουμε τα τηγανητά αυγά: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τα αυγά. Μεταφέρουμε σε πιάτο
  11. Σερβίρουμε τις πατάτες σε πιάτα, τοποθετώντας πάνω τους από ένα τηγανητό αυγό και ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με γλυκοπατάτες.