Μήπως κόβεις τόσο καιρό λάθος τις πατάτες και δεν το ξέρεις; Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται γιατί οι πατάτες σου δεν είναι ποτέ τραγανές, τότε ίσως όντως να τις κόβεις λάθος. Και μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά κόλπα για να τις κάνεις όπως τις ονειρεύεσαι, όμως εδώ ερχόμαστε να σου μιλήσουμε για ένα hack που θα τις πάει σε άλλο επίπεδο. Μία τεχνική που υπόσχεται τις πιο τραγανές πατάτες ανεξαρτήτως του πώς θα τις μαγειρέψεις μετά.

Άφησε λοιπόν στην άκρη το ξύλο κοπής και δοκίμασε την ισπανική μέθοδο «la cascada», ελληνιστί, καταρράκτης.

Πρόκειται για μία τεχνική που περιλαμβάνει αρχικά το κόψιμο της πατάτας στη μέση, το στρίψιμο της λεπίδας του μαχαιριού - εδώ χρειάζεται αρκετή προσοχή, ώστε να μην κοπείς - και στη συνέχεια το σπάσιμο της πατάτας σε ακανόνιστα, μεγάλα κομμάτια.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί, σύμφωνα με όσους ακολουθούν την τεχνική, όποιο τρόπο μαγειρέματος και αν επιλέξεις μετά - τηγάνι, φούρνο, air fryer ή οτιδήποτε - οι πατάτες σου θα είναι πιο τραγανές από ποτέ.

Κόβοντας τις πατάτες με αυτόν τον τρόπο, τους αφήνεις περισσότερες άκρες και πιο τραχιά επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνουν πιο τραγανές όταν τις μαγειρέψεις. Επίσης, θα απελευθερωθεί περισσότερο άμυλο, το οποίο θα βοηθήσει στο δέσιμο μίας σάλτσας όταν για παράδειγμα φτιάχνεις κάποιο μαγειρευτό (κρέας ή λαχανικά) με πατάτες στην κατσαρόλα. 

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Στην περίπτωση του τηγανίσματος, αν ξεπλύνεις πρώτα τις πατάτες που είναι κομμένες έτσι, θα αφαιρέσεις περισσότερο άμυλο με αποτέλεσμα ένα πιο τραγανό τελικό αποτέλεσμα. Απλώς, μην ξεχάσεις να στεγνώσεις καλά τις πατάτες με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν από το τηγάνισμα.