Σίγουρα έχεις κάποιο κοκτέιλ που συνδέεται με μια συγκεκριμένη εποχή ή στιγμή της ζωής σου. Έναν συνδυασμό ποτών που επιλέγεις να απολαμβάνεις σε συγκεκριμένο μέρος ή για κάποιον πολύ ιδιαίτερο λόγο, είτε γιατί θες να γιορτάσεις κάτι είτε γιατί έτσι αποβάλλεις το άγχος. Σε αυτή τη λογική λοιπόν βασίζεται το Honey Deuce, το επίσημο κοκτέιλ του U.S. Open, που φτιάχτηκε για να το απολαμβάνουν τόσο οι θεατές στις κερκίδες όσο και όσοι έχουν την τέλεια θέα από τον καναπέ τους στο σπίτι.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το γαρνίρισμα: μια οδοντογλυφίδα με μπαλίτσες από πεπόνι honeydew με ανοιχτόχρωμη πράσινη σάρκα και πολύ γλυκιά γεύση που, λόγω του χρώματός τους μοιάζουν με μικροσκοπικές μπάλες του τένις και δικαιολογούν το λογοπαίγνιο του ονόματος, αφού «deuce» σημαίνει ισοπαλία 40-40 στο τένις. 

Το ίδιο το ποτό είναι ένα μείγμα βότκας, λεμονάδας και λίγου λικέρ βατόμουρου, που προστίθεται στην κορυφή. Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο Open το 2006 και βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν για μια θέση στο πάνθεον των εμβληματικών κοκτέιλ που συνδέονται με αθλητικά γεγονότα.

Ο Nick Mautone, συγγραφέας και mixologosit που επινόησε το κοκτέιλ, βρήκε την έμπνευση για το ποτό καθώς οδηγούσε προς το σπίτι μετά από μια συνάντηση με ανθρώπους που ασχολούνταν με τα κυλικεία του Open και εκπροσώπους της Grey Goose, η οποία τον είχε προσλάβει για να δημιουργήσει κάτι που θα σερβίρεται στη διάρκεια της διοργάνωσης. Σταμάτησε σε έναν πάγκο με φρέσκα προϊόντα για να αγοράσει φρούτα και όταν έφτασε σπίτι άρχισε να ετοιμάζει μια φρουτοσαλάτα. Όπως είδε το σωρό από μπαλίτσες πεπονιού honeydew συνειδητοποίησε πόσο πολύ του θυμίζουν μπάλες του τένις, έτσι ανακάλυψε το γαρνίρισμα. Με αυτό ως «αδιαπραγμάτευτο» στοιχείο, έχτισε το υπόλοιπο ποτό γύρω του.

Επειδή το ετήσιο τουρνουά τένις στα τέλη του καλοκαιριού διεξάγεται στη ζεστή και υγρή Νέα Υόρκη, ήθελε να είναι δροσιστικό και εύκολο να το πιεις - ώστε οι θεατές να μπορούν να απολαύσουν περισσότερα από ένα. Για αυτό επέλεξε να σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι, να έχει αρκετό πάγο και η βότκα να συνδυάζεται με λεμονάδα. Τέλος, το λικέρ βατόμουρου προσθέτει μια ακόμη εντυπωσιακή πινελιά, όταν χύνεται πάνω στο μείγμα, αφού το κοκκινωπό υγρό κυλάει μέσα στον πάγο και τελικά αναμειγνύεται δημιουργώντας μια εναλλακτική φρουτώδη, ροζέ λεμονάδα με αλκοόλ. 

Κοκτέιλ Honey Deuce

Υλικά

  • 37 ml βότκα
  • 90 ml λεμονάδα, ιδανικά φρέσκια
  • 15 ml λικέρ βατόμουρου
  • 3 μπαλίτσες πεπονιού honeydew, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, για γαρνίρισμα
  • πάγο

Διαδικασία

  1. Για το κοκτέιλ Honey Deuce γεμίζουμε ένα παγωμένο ποτήρι highball με κύβους πάγου ή θρυμματισμένο και ρίχνουμε μέσα τη βότκα.
  2. Προσθέτουμε τη φρέσκια λεμονάδα και το λικέρ βατόμουρου από πάνω.
  3. Γαρνίρουμε με μπαλάκια πεπονιού περασμένα σε μια οδοντογλυφίδα και απολαμβάνουμε. 

Πηγή: The Washington Post