Όταν το πεπόνι είναι στην εποχή του και είναι αρωματικό και γλυκό είναι ευκαιρία να φτιάξουμε απλά, δροσερά γλυκά χωρίς πολλά υλικά ή θερμίδες, όπως μους, πανακότα ή ένα σορμπέ που είναι και vegan.
Φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα καλό πεπόνι, ώριμο και γλυκό αφού από αυτό θα εξαρτηθεί όλη η γεύση.
Υλικά
- 1 κιλό πεπόνι ώριμο, ζυγισμένο μετά το καθάρισμα και χωρίς τα κουκούτσια του
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3-5 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για να φτιάξουμε το σορμπέ πεπόνι, καθαρίζουμε το πεπόνι από τη φλούδα και τους σπόρους του και το κόβουμε σε κύβους. Θέλουμε να πάρουμε 1 κιλό καθαρή σάρκα φρούτου.
- Το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τον δυόσμο (αν χρησιμοποιούμε) και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν λείο πηχτό πολτό.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη παραπάνω ζάχαρη ή λεμόνι. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το πεπόνι.
- Αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ρηχό, ιδανικά μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε 30-45 λεπτά βγάζουμε το σορμπέ από την κατάψυξη και το ανακατεύουμε καλά με πιρούνι, σύρμα ή ραβδομπλέντερ, ώστε να «σπάσουμε» τους παγοκρυστάλλους και να πετύχουμε όσο πιο αφράτη υφή γίνεται. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 ώρες, μέχρι να πήξει καλά το σορμπέ.
- Όταν παγώσει καλά, βγάζουμε το σορμπέ από την κατάψυξη 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε, για να μαλακώσει ελαφρώς.
- Σερβίρουμε σε μπάλες, σε ποτήρια ή μπολάκια και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου.
- Αν το πεπόνι δεν είναι πολύ γλυκό, βάζουμε παραπάνω ζάχαρη.
- Αν θέλουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι ή σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη.
- Ο χρόνος στην παγωτομηχανή εξαρτάται από το μοντέλο και από το πόσο κρύο είναι το μείγμα. Συνήθως χρειάζεται 25-40 λεπτά για να γίνει το σορμπέ.