Όταν το πεπόνι είναι στην εποχή του και είναι αρωματικό και γλυκό είναι ευκαιρία να φτιάξουμε απλά, δροσερά γλυκά χωρίς πολλά υλικά ή θερμίδες, όπως μους, πανακότα ή ένα σορμπέ που είναι και vegan.

Φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα καλό πεπόνι, ώριμο και γλυκό αφού από αυτό θα εξαρτηθεί όλη η γεύση.

Υλικά
  • 1 κιλό πεπόνι ώριμο, ζυγισμένο μετά το καθάρισμα και χωρίς τα κουκούτσια του
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3-5 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε το σορμπέ πεπόνι, καθαρίζουμε το πεπόνι από τη φλούδα και τους σπόρους του και το κόβουμε σε κύβους. Θέλουμε να πάρουμε 1 κιλό καθαρή σάρκα φρούτου.
  2. Το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τον δυόσμο (αν χρησιμοποιούμε) και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν λείο πηχτό πολτό.
  3. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη παραπάνω ζάχαρη ή λεμόνι. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το πεπόνι.
  4. Αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  5. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ρηχό, ιδανικά μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε 30-45 λεπτά βγάζουμε το σορμπέ από την κατάψυξη και το ανακατεύουμε καλά με πιρούνι, σύρμα ή ραβδομπλέντερ, ώστε να «σπάσουμε» τους παγοκρυστάλλους και να πετύχουμε όσο πιο αφράτη υφή γίνεται. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 ώρες, μέχρι να πήξει καλά το σορμπέ.
  6. Όταν παγώσει καλά, βγάζουμε το σορμπέ από την κατάψυξη 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε, για να μαλακώσει ελαφρώς.
  7. Σερβίρουμε σε μπάλες, σε ποτήρια ή μπολάκια και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου.
  • Αν το πεπόνι δεν είναι πολύ γλυκό, βάζουμε παραπάνω ζάχαρη.
  • Αν θέλουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι ή σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη.
  • Ο χρόνος στην παγωτομηχανή εξαρτάται από το μοντέλο και από το πόσο κρύο είναι το μείγμα. Συνήθως χρειάζεται 25-40 λεπτά για να γίνει το σορμπέ.