Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε στη Σαμοθράκη και ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Κουρδής δε γινόταν να μην επισκεφτεί τον υπεραιωνόβιο φούρνο του νησιού, τον «παραδοσιακό φούρνο Αντωνίου». Άνοιξε για πρώτη φορά το 1853 στη Σαμοθράκη και πλέον μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο στο Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Γιώργος γνώρισε τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, την Ελένη και τον Γιάννη Αντωνίου, αδέρφια και τρίτη γενιά αρτοποιών, που φτιάχνουν ψωμί στο νησί με τον παραδοσιακό τρόπο. 

«Νιώθουμε περήφανοι που διατηρούμε αυτό τον φούρνο και όσο αντέχουμε θα τον διατηρούμε. Μας αναζητούν όσοι έρχονται στο νησί και δείχνουν μεγάλη αγάπη στο ψωμί και τα παξιμάδια μας», ανέφερε ο Γιάννης, ενώ η Ελένη διευκρίνισε πως: «τα τελευταία 25 χρόνια ο φούρνος λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και εδώ όποιος έρθει θα βρει καρβέλι παραδοσιακό με προζύμι, τυρόψωμο, ελιόψωμο, κουλούρι, παξιμάδια και πολλά ακόμη προϊόντα». 

Στη συνέχεια, ο Γιάννης έδειξε στην κάμερα της εκπομπής πώς ακριβώς ψήνει το ψωμί στον φούρνο που παραμένει ίδιος εδώ και 100 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι οι ποσότητες είναι πολύ συγκεκριμένες, καθώς ο φούρνος αντέχει συγκεκριμένα κιλά. Κάπως έτσι, συνήθως μέχρι το μεσημέρι δεν μένει ούτε ψίχουλο, όπως είπε ο Γιάννης. 

«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η Χώρα έχει γίνει παραδοσιακός οικισμός και δυστυχώς κινείται μόνο το καλοκαίρι. Θα ήταν ωραίο να επιστρέψουν οι νέοι στο νησί. Είμαστε ωραίος τόπος».

Αν θες λοιπόν να επισκεφτείς αυτό τον φούρνο που ξεκίνησε να λειτουργεί η προ-προγιαγιά των ιδιοκτητών, δεν έχεις παρά να αναζητήσεις την επιγραφή «Λειτουργεί από το 1853. Παραδοσιακός φούρνος Αντωνίου. Διατηρητέο μνημείο», όπως θα κατηφορίζεις το πλακόστρωτο δρομάκι από το Κάστρο μέσα στη Χώρα του νησιού.